VDO TIS Web – sigurno u SOTAH

VDO TIS Web – sigurno u SOTAH

Poštovani,

kao što je mnogima poznato, od 1. rujna 2019. godine na snagu je stupila odredba Pravilnika o prijenosu podataka u središnju bazu tahografskih podataka te načinu vođenja evidencije o radnom vremenu mobilnih radnika (Nn 102/2018) kojom se svi prijevoznici obvezuju da sve svoje tahografske podatke dostavljaju u „Sustav za središnju obradu tahografskih podataka“ (SOTAH). Pravna osoba koja je zadužena za uspostavu ovog sustava je nositelj javne ovlasti za izdavanje memorijskih kartica digitalnog tahografa – AKD d.o.o.  

SOTAH kao sustav je zamišljen da se na jednom mjestu objedine svi tahografski podaci svih prijevoznika, svih vozila i svih vozača u Republici Hrvatskoj, te na taj način olakša rad inspekcijskim i drugim tijelima koji smiju i mogu upotrebljavati ove podatke. Riječ je o podacima koje evidentiraju vozači pomoću svojih tahografskih uređaja (bez obzira na vrstu) i kojim zapisuju vremena svojih vožnji, rada, pripravnosti te pauza i odmora. Pojednostavljeno, buduća centralna baza omogućit će svim inspekcijskim tijelima ne samo uvid u to da li neki prijevoznik vodi ili ne vodi evidenciju radnih vremena svojih vozača, već će omogućiti i uvid u detalje te evidencije tj. u sve prekršaje vozača pojedinog prijevoznika.

Međutim, nakon razgovora s ljudima iz nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, za sada ovaj sustav – SOTAH – nije proradio u predviđenom terminu – 1. rujna 2019. godine. Još uvijek se obavljaju poslovi programiranja, unosa podataka u baze pa tek onda slijedi testiranje i puštanje u operativni promet. Program će proradit ali od 1. rujna ove godine to neće biti slučaj.

Prijevoznicima koji evidenciju radnog vremena vode kod nas u Udruženju ova zakonska obveza neće donijeti velike promjene u poslovanju jer program u kojem se vodi vaša evidencija (VDO TIS Web program) je oduvijek imao mogućnost izvoza podataka prema trećim stranama.

O svemu tome više ćemo vas znati obavijestiti u trenutku kada program bude gotov, kada testiranje istog bude završeno i kada svaki prijevoznik dobije samostalne pristupne podatke za pristup ovom programu.

 

Podijeli na FB