O nama

S ponosom se prisjećamo daleke 1973. godine kada je nekolicina obrtnika, entuzijasta-vizionara  koji su promicali ideju zajedništva na dobrobit svih obrtnika pokrenula inicijativu za osnivanje Udruženja. Teško je navesti sve zaslužne osnivače, pa navodimo samo par najzaslužnijih – inicijatora i osnivača, prvog tajnika gospodina Josipa Rukavinu, prvog predsjednika gospodina Ivana Petaka, prvog blagajnika Josipa Markovića, i članove Matu Tomljenovića, Nikolu Blažića i Dragu Ciglera.

U to su doba na sesvetskom  području društvene i gospodarske prilike sazrele do stupnja da su se obrtnici mogli institucionalno organizirati u svoju asocijaciju.

Dana 11.11.1973. godine osnovano je Udruženje samostalnih zanatlija, ugostitelja i prijevoznika, kako je navedeno u  Statutu, sa zadatkom organiziranog djelovanja na vlastitom unapređenju i međusobnoj suradnji, te u svrhu razvijanja, suradnje i međusobnog povjerenja s društvenim službama.

Udruženje danas broji oko 1500 članova, koji su organizirani po strukovnom principu u sekcije. U Udruženju danas djeluje 7 strukovnih cehova:

  • Proizvodno zanatstvo
  • Uslužno zanatstvo
  • Autostruka
    • Frizeri i kozmetičari
  • Građevinarstvo i instalaterstvo
  • Trgovina
  • Ugostiteljstvo i turizam
  • Prijevoz

 

Članovi svoje aktivnosti, ciljeve i interese ostvaruju kroz rad tijela Udruženja, a to su Skupština, Upravni odbor, Nadzorni odbor i predsjednik. U Udruženju još djeluje i stručna služba na čelu sa tajnikom.

DJELATNOSTI UDRUŽENJA:
– savjetovanje kod otvaranja, zatvaranja i vođenja obrta
– informacije o školovanju za obrtnička zanimanja i polaganju raznih ispita
– informacije o mogućnostima dobivanja poticaja i kredita
– organizacija nastupa i posjeta obrtnika sajmovima u zemlji i inozemstvu
– licenciranje obrtničkih radionica radi primanja naučnika na naukovanje
– organizacija raznih izložbi, modnih revija i prezentacija obrtnika
– organizacija raznih edukativnih seminara, tečajeva i predavanja
– informatički tečaj u radionici Udruženja

Svake godine za svoje članove Udruženje organizira zajednička druženja, upoznavanja i razmjenu iskustava, pripremu stručnih i turističkih putovanja na sajmove, izložbe i turistička odredišta u zemlji i inozemstvu kojima prisustvuju obrtnici te članovi njihovih obitelji.

Članovi  tijela Udruženja i djelatnici stručne službe u proteklih 35 godina uložili su mnogo truda, nesebičnog zalaganja i svojeg slobodnog vremena da bi Udruženje izgledalo tako kako sada izgleda.

Stručna služba, Predsjednik i članovi Upravnog odbora uvijek su spremni kolegama obrtnicima kao i potencijalnim obrtnicima pomoći  osobnim savjetom  ili ih uputiti na legitimnu proceduru kojom će riješiti svaki problem, što je uostalom cilj i svrha našeg postojanja.