Blog

Zakonodavni okvir koji se odnosi na označavanje hrane na cijelom teritoriju EU definiran je prije svega Uredbom EU br. 1169/2011. o informiranju potrošača o hrani, ali i nizom pratećih dokumenata na nacionalnoj razini i na razini EU. Temeljem prije dostavljene informacije Područnim obrtničkim komorama i Udruženjima obrtnika, a koja se odnosi na primjenu Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani i prateći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani (objavljen na web-stranici Ministarstva poljoprivrede) željeli bismo Vam skrenuti pozornost i na Vodič za označavanje nepretpakirane hrane pripremljen pri Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore.

U Vodiču za označavanje nepretpakirane hrane – HOK ugrađene su i izmjene koje su se dogodile nakon izdanja Vodiča Ministarstva poljoprivrede u zakonodavnom okviru EU i RH koji se odnosi na označavanje nepretpakirane hrane. Obzirom na nadolazeću turističku sezonu i pojačani inspekcijski nadzor, ali primarno u interesu kupaca/gostiju, dostavljamo upute koje ćete pronaći u našem Vodiču. Naglašavamo da će među turistima (2015. godine registrirano 14.300.000 turista) biti minimalno 1% osoba s alergijama i/ili netolerancijama (uključujući celijakiju) što će ove godine činiti oko 140.000 gostiju, odnosno mogućnosti pojedinačnih incidenata.

Vodič za označavanje nepretpakirane hrane – HOK dostavljen obrtnicima putem AIDE. Savjetodavna služba

Datoteke uz članak:VODIČ-HOK-hrana-2016-06-10

2.02 MB

Podijeli na FB