Ulazak Hrvatske u Schengen

Ulazak Hrvatske u Schengen

Hrvatska će se s danom 1. siječnja 2023. godine, istovremeno s pristupanjem eurozoni,  pridružiti i schengenskom prostoru kao njegova 27. članica. Ukidanjem graničnih kontrola olakšava se slobodno kretanje roba, usluga i ljudi, čime će se poslovanje hrvatskih obrtnika, koji posluju s partnerima iz EU zemalja, olakšati i ubrzati.

Neometano kretanje unutar granica Europske Unije donijet će višestruke koristi našim prijevoznicima koji su generirali troškove višesatnim čekanjima na prelazak granice sa Slovenijom i Mađarskom. Ulazak u Schengen u tom pogledu donijet će uštedu kroz bržu dopremu roba, manjim radnim satima vozača i optimalnom korištenju odmora vozača te smanjenoj dodatnoj potrošnji goriva u vremenu čekanja.

Koristi od ulaska u Schengen svakako su značajne za Hrvatsku kao turističku destinaciju, naše ugostitelje i turističke djelatnike. Ukidanje granične kontrole zasigurno će imati utjecaj na veći dolazak turista, posebice iz naših najbitnijih emitivnih tržišta kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija, za koje je Hrvatska autodestinacija. S obzirom na to da neće biti čekanja na granicama, očekuje se veći dolazak turista kroz kratke „city break“ odmore te vikend turizam što će se pozitivno odraziti na ugostiteljstvo, posebice izvan turističke sezone.

Ulaskom u Schengen ukidaju se i trgovačke barijere, a lakše kretanje vlasnika i djelatnika tvrtki kao pojedinaca doprinosi i efikasnosti tvrtki te im omogućuje da budu konkurentnije.

Podijeli na FB