Ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi i Gradu Zagrebu

Ugostitelji uputili svoje zahtjeve državi i Gradu Zagrebu

ZAGREB – Na Forumu zagrebačkih ugostitelja, središnjem događaju na kojem se okupljaju zagrebački ugostitelji, predstavljen je niz zaključaka čiji je cilj stvoriti povoljnije poslovno okruženje i stvoriti uvjete za daljnje podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu.

Neki od zaključaka ugostitelja prema državi doneseni su na radnom djelu Foruma i iznio ih je Franz Letica, predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja – snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10%, priznavanje troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacija) u 100-postotnom iznosu, ukidanje poreza na potrošnju kojega plaćaju jedino ugostitelji, povećanje udjela praktične nastave kod ugostiteljskih zanimanja i povećanje kvota za strane radnike. Konferenciji za medije prisustvovali su dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i Nela Jurić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba.

Prema Gradu Zagrebu ugostitelji su također iznijeli niz zaključaka, poput potrebnog uvođenja zabrane postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine, ukidanja poreza na potrošnju, smanjenja koeficijenta komunalne naknade i sličnih nameta koji otežavaju rad ugostiteljima.

Forum zagrebačkih ugostitelja 4
Cilj održavanja Foruma zagrebačkih ugostitelja jest promocija hrvatskih autohtonih jela, gastronomske ponude grada Zagreba, ali i medijsko publiciranje problema s kojima se članovi Udruženja zagrebačkih ugostitelja, organizatora Foruma, suočavaju. Na početku Foruma održan je radni dio na kojem su predstavljeni najčešći problemi s kojima se ugostitelji susreću u svojem svakodnevnom radu. Radnom djelu prisustvovali su predstavnici Porezne uprave, Sanitarne inspekcije, Inspektorata rada, Inspekcije zaštite od požara, Turističke inspekcije, Zavoda za zapošljavanje uz predstavljanje primjera iz prakse.

Nakon konferencije za medije dodijeljena su priznanja zaslužnima za dugogodišnji doprinos ugostiteljskoj struci, a priznanje za izuzetan doprinos u radu Udruženja ugostitelja Zagreba i promicanje interesa ugostitelja dodijeljeno je Zdenki Valentić, bivšoj članici Uprave Udruženja zagrebačkih ugostitelja.

Podijeli na FB