U Austriji od 2019. dozvoljena vožnja autopilotom

U Austriji od 2019. dozvoljena vožnja autopilotom

Od 1. siječnja 2019. godine na autocestama kroz Austriju biti će dozvoljena vožnja automobilima sa „autopilotima“. U okviru akcijskog programa „autonomna mobilnost “ biti će omogućeno da se maknu ruke s volana, ako je u vozilu instaliran program „asistent za praćenje trake“, objavio je ministar prometa, inovacija i tehnologije Norbert Hofer.

Vožnja uz korištenje „autopilota“ biti će moguća samo na autocestama, i samo kada se vozi u koloni, jer kod promene trake vozač mora ponovo preuzeti upravljanje. Vozilo, također, mora imati ugrađen sistem za deaktivaciju u slučaju potrebe.

Nadalje, novo pravilo dozvoliti će i autonomno parkiranje vozila, bez prisustva vozača u autima. I tu postoji malo pravilo, a radi se o tome da se vozilo, prilikom parkiranja, mora nalaziti u vidokrugu vozača, a i automobil se ne smije kretati brže od 10 kilometara na sat.

Ministar Hofer namjerava uložiti 65 mil EUR narednih godina u izgradnju takozvanog “autonomnog prometa”, s ciljem da Austrija bude među vodećim zemljama u Europi u programu „autonomna mobilnost“.

Osim toga, Austrija planira uvesti i potpuno autonomni željeznički prijevoz. Vlakovi bi se tada mogli kretati bez strojovođe, a prvo testiranje “ Open rail lab “ pokrenuto je u pokrajini Burgenland.

Zanimljivo, Hofer je izjavio da smatra kako će autonomno letenje brže biti rasprostranjeno nego autonomna vožnja.

Izvor: Plutonlogistics.com

Podijeli na FB