Skuplja vožnja u Njemačkoj

Skuplja vožnja u Njemačkoj

Nakon proširenja cestarine na sva vozila preko 7,5 tona te uvođenja plaćanja i na državnim cestama, od 1.1. 2019. je najavljeno i povećanje iznosa cestarine. 
 
Novi ministar u saveznoj vladi najavio je Andreas Scheuer (CSU) najavio kako će se do 2022. godine ubrati dodatnih 2,5 milijardi eura prihoda na cestarinama. Kao što je poznato najprije se granica za plaćanje cestarine s 12 tona najveće dopuštene mase spuštena na 7,5 tona, a zatim su pod naplatu stavljene i važnije državne ceste. Naplata cestarine na državnim cestama počet će se primjenjivati od 1. srpnja ove godine. S početkom sljedeće godine i Euro 6 vozila će plaćati troškova cestarine vezan za zagađenje kojeg sada ne plaćaju već je iznos vezan isključivo za trošak infrastrukture.
S ovom promjenom trošak za Euro 6 vozila s četiri osovine najveće dopuštene mase preko 18 tona bi se povećao za 18,7 centi po kilometru odnosno 59 posto. DSLV (udruga prijevoznika i špeditera) je istaknula kako će se u nekim dionicama koje uključuju kombinaciju autoceste i državne ceste trošak cestarine povećati dvostruko.
Ministar Scheuer je najavio kako će se u sklopu promjena u naplati cestarina predložiti i ukidanje cestarine električne kamione. Trenutno je u Njemačkoj registrirao oko 12.000 električnih kamiona, a s ovom mjerom bi njihovi vlasnici mogli uštedjeti do 5.000 eura godišnje.
Izvor: kamion&bus
Podijeli na FB