Sanitarne knjižice

Sanitarne knjižice

PREGLEDI ZA SANITARNE KNJIŽICE (ISKAZNICE)

Zdravstveni pregledi osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (79/07, 113/08, 43/09, 22/14) i Pravilniku o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom (NN 23/94, 93/00) koji je trenutno u reviziji, obavezni su za određena zanimanja. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja.

Ovisno o vrsti zanimanja, liječnički pregled obuhvaća epidemiološko anketiranje, pregled pluća (fizikalni pregled pluća, RTG prema medicinskoj indikaciji), kože i vidljivih sluznica, te bakteriološki i parazitološki pregled stolice.

Obaveznim pregledima u okviru zdravstvenog nadzora podliježu osobe:

  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu i usluživanju hrane ili opskrbi stanovništva vodom za ljudsku potrošnju, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s hranom, odnosno vodom za ljudsku potrošnju,
  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu kozmetičkih proizvoda, a koji na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima,
  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova smještaja, njege i odgoja dojenčadi i predškolske djece,
  • koje rade na porođajnim i dječjim odjelima zdravstvenih ustanova,
  • koje se u pravnim osobama, odnosno kod fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstvu (javna kupališta, »wellness« centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, saloni za manikuru, pedikuru i sl.), kao i one osobe koje rade na poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
  • koje izlučuju klice trbušnog tifusa,
  • za koje se sumnja da su kliconoše drugih zaraznih bolesti prema epidemiološkoj indikaciji.

Za osobe koje rade u proizvodnji ili prometu namirnica obavezan je zdravstveni odgoj  za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (tečaj higijenskog minimuma). Više informacija o tečaju možete pročitati ovdje: Tečaj zdravstvenog odgoja – higijenski minimum.

Sve usluge u epidemiološkoj ambulanti možete obaviti u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30-15.30 sati,  Rockefellerova 2, Zagreb.

Uzorci za mikrobiološku pretragu stolice za sanitarne knjižice primaju se od 8:30 h do 14 h, a nalazi se izdaju nakon nekoliko radnih dana u vremenu od 8:30 h do 15:30 h.

Uzorak stolice se donosi u sterilnoj posudi za uzimanje uzoraka stolice, koju možete nabaviti u ljekarni. Na posudici je potrebno napisati ime i prezime.

Za sanitarni pregled nije potrebno prethodno naručivanje.

Platiti možete gotovinom ili narudžbenicom.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na tel. 01 / 46 83 004
ili e-adresu: epidemiologija@hzjz.hr

hzjz.hr

Podijeli na FB