Sanitarne knjižice 02.07.2020.

Sanitarne knjižice 02.07.2020.

PREGLEDI ZA SANITARNE KNJIŽICE (SANITARNE ISKAZNICE)

Zdravstveni pregledi osoba koje podliježu obveznom zdravstvenom nadzoru, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (79/07, 113/08, 43/09, 22/14, 130/17) i Pravilniku o načinu obavljanja zdravstvenih pregleda osoba pod zdravstvenim nadzorom (NN 23/94, 93/00, 116/18), obavezni su za određena zanimanja. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica prije početka obavljanja rada te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja jednom godišnje.

Od 1. siječnja 2019. godine nastupile su izmjene dinamike obavljanja zdravstvenih pregleda, te se povremeni zdravstveni pregledi obavljaju jednom godišnje. Tumačenja Ministarstva zdravstva dostupna su u sljedeća dva dokumenta:

Dopis_uputa o dinamici zdravstvenog nadzora_HZJZ (PDF, 586.4 KB)

Dinamika obavljanja sanitarnih pregleda (PDF, 334.4 KB)

Ovisno o vrsti zanimanja, liječnički pregled obuhvaća epidemiološko anketiranje, pregled pluća (fizikalni pregled pluća, RTG prema medicinskoj indikaciji), kože i vidljivih sluznica, te bakteriološki i parazitološki pregled stolice.

Obaveznim pregledima u okviru zdravstvenog nadzora podliježu osobe:

  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu i usluživanju hrane ili opskrbi stanovništva vodom za ljudsku potrošnju, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s hranom, odnosno vodom za ljudsku potrošnju,
  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji, prometu kozmetičkih proizvoda, a koji na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima,
  • koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u obavljanju poslova smještaja, njege i odgoja dojenčadi i predškolske djece,
  • koje rade na porođajnim i dječjim odjelima zdravstvenih ustanova,
  • koje se u pravnim osobama, odnosno kod fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost pružanjem higijenske njege pučanstvu (javna kupališta, »wellness« centri, kozmetički saloni, brijačnice, frizerski saloni, saloni za masažu, saloni za manikuru, pedikuru i sl.), kao i one osobe koje rade na poslovima unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice,
  • za koje se sumnja da su kliconoše drugih zaraznih bolesti prema epidemiološkoj indikaciji.

Za osobe koje rade u proizvodnji ili prometu namirnica obavezan je zdravstveni odgoj za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni (tečaj higijenskog minimuma). Više informacija o tečaju možete pročitati ovdje: Tečaj zdravstvenog odgoja – higijenski minimum.

Sve usluge u epidemiološkoj ambulanti možete obaviti u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo radnim danom (pon-pet) od 8.30-15.00 sati,  Rockefellerova 2, Zagreb.

Uzorci za mikrobiološku pretragu stolice za sanitarne knjižice primaju se od 8:30 h do 14 h, a nalazi se izdaju nakon nekoliko radnih dana u vremenu od 8:30 h do 15:00 h.

Uzorak stolice se donosi u sterilnoj posudi za uzimanje uzoraka stolice, koju možete nabaviti u ljekarni. Na posudici je potrebno napisati ime i prezime.

Zbog postojeće epidemiološke situacije i povećanja obima posla ambulanta do daljnjeg ne radi.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na tel. 01 / 46 83 004
ili e-adresu: epidemiologija@hzjz.hr

Podijeli na FB