Predsjednik HOK-a i predstavnici hrvatskih prijevoznika na sastanku s ministrom Butkovićem

Predsjednik HOK-a i predstavnici hrvatskih prijevoznika na sastanku s ministrom Butkovićem

Sastanku koji je održan 17. lipnja 2019. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, predsjednike Ceha prijevoznika HOK-a, Emilija Bajla i Borisa Kosa te ministra Olega Butkovića s pomoćnicima, prisustvovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Zbog nemogućnosti da koriste većinu graničnih prijelaza sa Slovenijom, prijevoznici iz Dalmacije i Slavonije trpe značajne gubitke u poslovanju, a gubitke trpe i proizvođači koji više nisu u mogućnosti u određenom roku dostaviti svoj proizvod u EU. Značajne posljedice zbog  ove odluke snosit će i turistički sektor RH zbog gužvi i kolona koje se očekuju na glavnim graničnim prijelazima na koje je usmjeren sav teretni prijevoz.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na zadnjem je sastanku dalo čvrsto jamstvo da ulaže sve diplomatske napore da se problem prelaska granice hitno riješi na dobrobit prijevoznika te je od komora i udruga prijevoznika dobilo podršku da na operativnom sastanku s Ministarstvom infrastrukture Slovenije, koji se na ovu temu održao 4. lipnja 2019. godine u Kranju, zatraži izmjenu Odluke na način da se hrvatskim prijevoznicima dozvoli neometan prijelaz na svim graničnim prijelazima, dok će RH sa svoje strane iste ustupke napraviti i za slovenske prijevoznike (Mursko Središće i podravska magistrala).

 

Budući da na sastanku održanom sa Ministarstvom infrastrukture Slovenije nije postignut konačni dogovor i finalno rješenje, na današnjem sastanku raspravljene su neke od mogućih opcija koje RH može poduzeti sa svoje strane. Ministar Butković je snažno naglasio da i slovenski prijevoznici trpe određene štete zbog ovakve odluke zbog čega se održava hitan sastanak između slovenskih komora i Ministarstva infrastrukture Slovenije 19. lipnja te ministar osobno polaže velike nade da će spomenuti sastanak ipak donijeti odgovarajuće rješenje i za hrvatske prijevoznike.

 

S obzirom da Slovenija već primjenjuje Odluku o zabrani i da hrvatski prijevoznici (posebice iz Dalmacije i Slavonije) snose značajne troškove zbog dužih ruta i čekanja na graničnim prijelazima, nužno je da Republika Hrvatska ima spremna rješenja ukoliko slovenska vlada ustraje na zabrani. U tom pogledu, predsjednik Ranogajec je predložio da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture hitno donese mjere reciprociteta, odnosno provedbeni akt koji će omogućiti jači pritisak hrvatske granične policije na slovenske prijevoznike koji ne dolaze iz pograničnih županija. Također, kao pomoć prijevoznicima iz Dalmacije, nužno je hitno uvođenje izvanrednog trajektnog prijevoza za hrvatske prijevoznike iz Splita, Zadra i Rijeke prema Italiji. Spomenute prijedloge Hrvatska obrtnička komora dostavit će i službenim putem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Podijeli na FB