Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu

Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu

Ministarstvo gospodarstva objavilo je Potporu poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo za 2024. godinu.

Cilj poziva je poduprijeti bržu i bolju prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima te kroz ulaganja u zelenu tranziciju i stvaranje zelenih vještina, utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti.

Očekivani učinak ove mjere jest smanjenje štetnih emisija za najmanje 20% u usporedbi s ulaganjima koja nisu usmjerena na energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije; korištenje reciklata i oporabljivih materijala u ukupnom volumenu materijala u proizvodnji iznosit će najmanje 20%.

Poziv će se usredotočiti na nova ulaganja u ekološki prihvatljive proizvodne procese i učinkovitost resursa u malim i srednjim poduzećima te privatnim srednje kapitaliziranim poduzećima, posebno iz energetski intenzivnih industrija, radi ostvarivanja ciljeva EU taksonomije:

–          ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama,

–          održive uporabe prirodnih resursa,

–          prijelaza na kružno gospodarstvo,

–          sprečavanja i kontrole onečišćenja.

Predmet Poziva je poticanje proizvodnih ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća (mid-caps), iz energetski intenzivnih industrija, koja će rezultirati energetski i resursno učinkovitijim gospodarstvom kroz promicanje kružnog gospodarstva uvođenjem resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, uključujući održivu opskrbu primarnim i sekundarnim sirovinama i/ili dekarbonizaciji, povećanju korištenja obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija energetski intenzivnih industrija.

Ostale informacije

Kod poziva: NPOO.C1.1.1.R4-I1.02

Operativni program: NPOO

Tip natječaja: otvoreni poziv

Datum početka zaprimanja projektnih prijava: 15.7.2024., 11:00

Rok za podnošenje projektnih prijava: 31.1.2025., 11:00

Ukupna bespovratna sredstva: 145.000.000,00 €

Minimalni iznos bespovratnih sredstava: 70.000,00 €

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava: 4.645.200,00 €

Upute za prijavitelje, kao i obrasce te priloge u mogućnosti ste pronaći na poveznici: https://fondovieu.gov.hr/pozivi/108

Pitanja i odgovore u mogućnosti ste pronaći: https://fondovieu.gov.hr/pozivi/108/pitanja-i-odgovori.

Podijeli na FB