Pametni prsluk za veću sigurnost

Pametni prsluk za veću sigurnost

Scania je u suradnji sa švedskim start-upima Light Flex i Imagimob razvila prsluk koji, osim što lijepo izgleda, podiže sigurnost vozača dok je izvan kabine te može pozvati i pomoć ako se nešto dogodi.
 
U Europi su transport i skladištenje treće najopasnije zanimanje, a vozači su izloženi nesrećama ne samo tijekom vožnje već i dok obavljaju druge aktivnosti tijekom kojih su izvan kabine (utovar, osiguranje tereta i sl.). Obzirom na veliki broj ulazaka i izlazaka iz kabine vozač može pasti i ozlijediti se, a velika je i opasnost naleta drugih sudionika u prometu dok se vozač kreće oko kamiona.
 
Scania C-me vest je “pametni” prsluk koji uz pomoć različitih senzora registrira ukoliko je vozač izašao iz kabine te se automatski osvijetli kako bi vozač bio uočljiviji. Vozač može podesiti da osvjetljenje elemenata prsluka bude stalno ili bljeskajuće. Prsluk je pomoću bluetooth veze povezan s pametnim telefonom i sve se postavke podešavaju pomoću aplikacije.
 
Scania-C-me-vest-2-5c8f8737ab1ea-5c8f8737b1ca1.jpg

 

Ukoliko vozač padne i izgubi svijest (senzori to registriraju kao naglo kretanje nakon kojeg je uslijedila neaktivnost) prsluk će početi bljeskati te aktivirati poziv hitnim službama ili dispečerskom centru prijevozničke tvrtke pri čemu se položaj unesrećenog dobiva preko GPS lokacije telefona. Prsluk je dvostran, a s druge strane je klasični reflektirajući prsluk.

 

Scania-C-me-vest-3-5c8f8742c0335-5c8f8742c0e17.jpg

Prsluk će se sredinom godine naći u prodaji u Scanijinoj mreži.

Podijeli na FB