OiRA alat za procjenjivanje rizika – seminar/radionica, Zagreb 25.02.2020.

OiRA alat za procjenjivanje rizika – seminar/radionica, Zagreb 25.02.2020.

Poštovani, 

u utorak 25. veljače 2020. godine u Zagrebu, u Maloj dvorani Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, održat će se seminar-radionica namijenjena frizerima i vlasnicima frizerskih salona vezana uz korištenje OiRA alata za procjenjivanje rizika, s početkom u 10:00 sati. 

Seminar-radionicu organizira Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom a uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU – OSHA). 

OiRA alati razvijaju se pri Europskoj agenciji za zaštitu na radu (EU-OSHA) te su namijenjeni malim i mikro poduzetnicima i obrtnicima različitih djelatnosti kao pomoć u provođenju mjera zaštite na radu. U Hrvatskoj je zasad za korištenje dostupan OiRA alat za frizere, uz pomoć kojeg oni mogu sami besplatno izraditi procjenu rizika – zakonom obvezan dokument. Alat je informativan, edukativan, jednostavan za upotrebu i usklađen sa zakonodavstvom.  

Pravilnikom o izradi procjene rizika (NN 112/14 i 129/19) člankom 5. stavkom 2. propisano je da se za „ procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad.“ 

U tijeku 2020. godine u Hrvatskoj će biti dostupan i OiRA alat za kozmetičare, tako da se u radionicu mogu uključiti i vlasnici salona za uljepšavanje.  

Na radionici će biti dostupno za korištenje pet tableta/kompjutora, ali preporučujemo da frizeri ponesu svoje mobitele (smartphone) ili tablete.  

Napominjemo kako se sukladno članku 4. stavku 2. Zakona o zaštiti na radu odredbe Zakona ne odnose na obrtnika koji obrt obavlja sam kao ni na poslodavca kojeg zastupa jedna fizička osoba koja je ujedno i jedini radnik poslodavca, osim kada za njih određene aktivnosti obavljaju osobe na radu (npr. naučnici). Unatoč tome, i oni se mogu uključiti u rad radionice i dobiti korisne informacije o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu. 

Prijaviti se možete na mail: Zanna.Sostak@mrms.hr (gđa Žanna Šostak, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava)

 

Podijeli na FB