Održan radni sastanak predsjednika HOK-a s glavnim državnim inspektorom

Održan radni sastanak predsjednika HOK-a s glavnim državnim inspektorom

Cilj ovog sastanka bio je razmjenom iskustava u radu te analizom problema koji se javljaju prilikom inspekcijskog nadzora obrtnika, iznaći zajednička rješenja koja će obrtnicima olakšati njihovo poslovanje

Na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec održao je radni sastanak s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem.

Na sastanku su ispred Hrvatske obrtničke komore prisustvovali i potpredsjednici HOK-a: Dalibor Kratohvil, Davor Pleško i Damir Židanić i glavna tajnica HOK-a, Violeta Jelić, a ispred Državnog inspektorata Vedrana Filipović Grčić, načelnica sektora za tržišne inspekcije.

Podsjećamo da je državni inspektorat od 1. travnja ove godine objedinio sve inspekcijske službe te da je glavni državni inspektor, Andrija Mikulić najavio partnerski, a ne represivan odnos s gospodarstvenicima.

sastanak inspektor

Predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec, pozdravio je tu najavu i  napomenuo da je u tom partnerskom odnosnu jako važno staviti naglasak na ujednačeno postupanje inspekcijskih službi u postupku nadzora poslovanja. Također je napomenuo da je nužno zajednički nastupiti kod regulacije Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, jer su oni koji rade mimo propisa nelojalna konkurencija i ugrožavaju opstanak svih onih obrtnika koji posluju legalno.

Državni inspektor, Andrija Mikulić naglasio je da će se inspektori ponašati po modelu PEM – prevencija, edukacija, mjera što znači da će inspektori prvo upozoriti na moguće nepravilnosti, savjetovati kako da se isprave, a tek u slučaju da se navedeni postupci ne primjene, izricati mjeru – koja će težinom odgovarati počinjenom prekršaju. Kazao je i kako više neće biti situacija „Svaki tjedan inspektor jedan“.

Ovo je bio tek prvi od radnih sastanaka i edukacija, koji će se održati u narednim mjesecima radi bolje provedbe i utvrđivanja stvarnog stanja na terenu.

Podijeli na FB