Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o započetom postupku registracije prijevoznika

Obavijest prijevoznicima koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu o započetom postupku registracije prijevoznika

U skladu s Uredbom 2018/1240 o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) i Uredbom 2017/2226 o uspostavi sustava ulaska ulaska/izlaska (EES) prijevoznici koji posjeduju licenciju za međunarodni prijevoz putnika u cestovnom prometu obavještavaju se o započetom postupku registracije prijevoznika.

Prijevoznici iz članka 45. stavka 1. Uredbe (EU) 2018/1240 koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika na državno područje država članica moraju se registrirati kako bi im se odobrio pristup sustavu za autentifikaciju i mogućnost provjere imaju li državljani trećih zemalja koji podliježu obvezi posjedovanja odobrenja putovanja valjano odobrenje putovanja.

Postupak registracije je potrebno započeti popunjavanjem priloženog obrasca (nalazi se na linku na dnu maila) za registraciju (Carriers Regisration form) kojeg je potrebno poslati u poštanski pretinac eu-LISA Carriers Onboarding carriers_onboarding@eulisa.europa.eu. Ukoliko je obrazac za registraciju ispravno podnesen, agencija eu-LISA registrirat će prijevoznika i o tome će ga obavijestiti.

Detaljne upute o postupku registracije nalaze se u uvodnom pismu (Introductory letter – Carries registration progress) i na webu www.eulisa.europa.eu .

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je nacionalna kontakt točka zadužena za implementaciju Uredbe (EU) 2018/1240 (ETIAS). Nakon uspješno odrađene registracije u sustav potrebno je dostaviti obavijest Ministarstvu o izvršenoj registraciji i to na način da prijevoznik dostavi na mail CestovniPrijevoznici.Registracija@mmpi.hr podatke o prijevozniku koji je registriran u sustav (naziv tvrtke ili obrta, adresa, mail).

Podijeli na FB