Obavijest obveznicima fiskalizacije- radna verzija XML sheme za prijavu podataka o nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici)

Obavijest obveznicima fiskalizacije- radna verzija XML sheme za prijavu podataka o nagradi za dobro obavljenu uslugu (napojnici)

Objavljeno: 7.srpnja 2023.

Sukladno Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom obveznicima fiskalizacije omogućava se prijava podataka o napojnici u sustav fiskalizacije s primjenom od 1. siječnja 2024. godine. Kako bi obveznici fiskalizacije mogli prilagoditi svoja programska rješenja ovim putem dajemo radnu verziju XML sheme za prijavu podataka o napojnici.

Prema navedenom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom postupak prijave napojnica u sustav fiskalizacije bi se odvijao na način da obveznik fiskalizacije izdaje primatelju računa fiskalizirani račun za prodaju robe ili usluge. Primatelj računa plaća račun (karticom, gotovinom) te prema vlastitoj procjeni odlučuje ostavlja li napojnicu i u kojem iznosu. Obveznik fiskalizacije uz fiskalizirani račun odmah prijavljuje ostvarenu napojnicu putem elektroničkog naplatnog uređaja. Napojnica se prijavljuje u sustav fiskalizacije na način da se dostavljaju podaci o iznosu napojnice kao i načinu njezina davanja (gotovina, kartica) pri čemu se prilikom dostave tih podataka o napojnici, ostali podaci koji su prethodno dostavljeni kroz fiskalizirani račun ne mijenjaju. Također napominjemo da se sadržaj fiskaliziranog računa ne mijenja u smislu iskazivanja iznosa napojnice na računu niti je potrebno stornirati račun radi prijave napojnica u sustav fiskalizacije već se napojnica prijavljuje prema prethodno navedenom postupku.

Preuzeto sa Porezna uprava

Podijeli na FB