Nadzor posebnih oblika prodaje naziva „AKCIJE ZA NOVI POČETAK ŠKOLSKE GODINE“, „BACK TO SCHOOL“ i slično

Nadzor posebnih oblika prodaje naziva „AKCIJE ZA NOVI POČETAK ŠKOLSKE GODINE“, „BACK TO SCHOOL“ i slično

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata provoditi će ciljane inspekcijske nadzore

Obzirom da nastavna školska godina 2021./2022., započinje 6. rujna 2021. godine, trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje naziva „AKCIJE ZA NOVI POČETAK ŠKOLSKE GODINE“, „BACK TO SCHOOL“ i slično, tržišna inspekcija Državnog inspektorata provoditi će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u istoj elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda.
Inspekcijski nadzori  provoditi će se od 26. kolovoza 2021. godine do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, pri čemu će se obuhvatiti proizvodi iz sljedećih kategorija:
 

  • dječja odjeća
  • dječja obuća
  • školski artikli (torbe i ruksaci, gadgeti kao što su računala, pametni sat, školski pribor) i sl.

 
U inspekcijskim nadzorima kontrolirati će se odredbe Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine, broj: 41/14., 110/15. i 14/19.,) kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebnih oblika prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima. Utvrđivati će se radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda, na način da će se analizirati poslovna dokumentacija o cijenama kontroliranog proizvoda, te kretanje cijena proizvoda i sve druge elemente pri oglašavanju proizvoda.
 
U prošlogodišnjim nadzorima ovih posebnih oblika prodaje, tržišna inspekcija Državnog inspektorata obavila je 106 inspekcijskih nadzora nad trgovcima, gdje je utvrđeno 15,1 %  prekršaja, a koji prekršaji su se odnosili na ne isticanje cijene proizvoda tijekom  takvih posebnih oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje kao i sporadično nepoštena poslovna praksa.

Preuzeto sa : inspektorat.gov

Podijeli na FB