mPorezna dostupna i na iPhone uređajima

mPorezna dostupna i na iPhone uređajima

Mobilna aplikacija Porezne uprave mPorezna od sada je dostupna građanima, osobama slobodnih zanimanja i obrtnicima na App Store-u koju podržavaju iPhone mobilni uređaji.
Aplikacija se može preuzeti ovdje.
Podsjećamo, porezni obveznici koji su korisnici mobilnih uređaja mogu kroz mobilnu aplikaciju ostvariti uvid u svoje podatke, zaprimljene poruke i porezne akte, mogu podnositi zahtjeve, dobiti važne informacije o svojim poreznim obvezama i poslati upit Poreznoj upravi koji se tiče sustava ePorezna i mPorezna. 
Porezni obveznici putem aplikacije mogu vidjeti i stanje na porezno knjigovodstvenoj kartici (PKK), preuzeti 2D barkod za provođenje plaćanja, pregledati detalje podnesenih obrazaca i zahtjeva, provjeriti obavijesti i rokove podnošenja obrazaca kroz personalizirani porezni kalendar, mogu podnijeti zahtjev za izmjenom podataka na poreznoj kartici (PK), zahtjev za izdavanje potvrde o stanju duga, zahtjev za izmjenom podataka u Registru poreznih obveznika, informativno izračunati podatke o plaći putem usluge kalkulatora za izračun plaće, direktno se obratiti Poreznoj upravi putem servisa „Pišite nam“ te anonimno prijaviti porezni i drugi prekršaj.
 
Također, poreznim obveznicima omogućen je uvid u podatke iz JOPPD obrasca (Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za korisnika usluge, Uvid u IP1/IP2 – uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ulaze u godišnji obračun (obračunati i isplaćeni primici) i Uvid u IP3 – uvid u podatke o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu koji ne ulaze u godišnji obračun. 
 
Funkcionalnosti su prilagođene radu na manjim ekranima kako bi iskustvo korištenja bilo optimalno uz mogućnost podešavanja veličine slova i boje ekrana. Za korištenje aplikacije potrebno se prijaviti putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS) koristeći jednu od priznatih vjerodajnica NIAS sustava značajne ili niske razine sigurnosti. Značajna razina sigurnosti uključuje na primjer mToken, Fina Soft certifikat, token /mtoken uređaje banaka koji su povezani sa sustavom NIAS dok niska razina sigurnosti uključuje ePass, ePošta, AAI@EduHr korisničko ime i lozinku, HT Telekom ID.
Korisničke upute za korištenje aplikacije dostupne su ovdje​.
 
Uz već postojeće funkcionalnosti dostupne građanima, osobama slobodnih zanimanja i obrtnicima, planirano je da će od jeseni 2022. porezni obveznici moći putem mobilne aplikacije mPorezna koristiti usluge za one poslovne subjekte u kojima su zakonski zastupnici, a moći će dodjeljivati i ažurirati ovlaštenja. Također, računovodstveni servisi i ostali opunomoćenici moći će koristiti usluge mPorezne za porezne obveznike za koje imaju dodijeljena ovlaštenja. 
 
Aplikacija je izrađena u sklopu projekta „Povezivanje i unaprjeđenje aplikativnih rješenja unutar Informacijskog sustava Porezne uprave i razvoj mPorezne“ sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
 
Strateški cilj Porezne uprave je dvostrana elektronička komunikacija Porezne uprave i poreznih obveznika, stoga je uspostava elektroničkih usluga na mobilnim platformama značajan korak u širenju kruga korisnika i proširenja dostupnosti elektroničkih usluga Porezne uprave poreznim obveznicima.

​​preuzeto sa porezna.hr

Podijeli na FB