Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti odvijat će se u tri faze

Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti odvijat će se u tri faze

Premijer Andrej Plenković predstavio je na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Naglasio je da je prioritet Vlade zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva.

Ponovio je kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod kontrolom, zahvaljujući odgovornom ponašanju građana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze. Pojasnio je kako će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze. Prva faza – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga (od ponedjeljka, 27. travnja):

 1. Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
 2. Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
 3. Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
 4. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
 5. Omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
 6. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza – puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača (od ponedjeljka, 4. svibnja):U nadi da će se prva faza pokazati uspješnom, te uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja“, kazao je premijer. 

 1. Omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
 2. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
 3. Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).

Treća faza – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave (od ponedjeljka, 11. svibnja):

 1. Omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
 2. Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 3. Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
 4. Omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
 5. Uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
 6. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
 7. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
 8. Omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
 9. Proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica

Također, premijer je poručio kako sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. „horizontalnih mjera“:

 1. Nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
 2. Nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
 3. Nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
 4. Preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
 5. Preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.
 1. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izraditi preporuke i upute koje će se odnositi:
  • o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
  • za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
  • za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
  • za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
  • i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Premijer je naglasio kako će mnogi gospodarski subjekti već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu. Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom. Također, apelirao je na nastavak održavanja maksimalnog opreza. “Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam“, poručio je Plenković.

 

Izvor: Vlada RH

Podijeli na FB