Kampanja VELIKI VOZE ODGOVORNO – za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Kampanja VELIKI VOZE ODGOVORNO – za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Hrvatske autoceste u suradnji s partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti, provode edukativnu kampanju VELIKI VOZE ODGOVORNO – za volanom vožnja je jedina aktivnost!

Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje vozača teretnih vozila o važnosti stalnog praćenja prometa te nužnosti pravovremenog odmora, držanja razmaka, a prije svega otklanjanje svake distrakcije s vožnje, naročito korištenja mobitela.

Svjedoci smo da se u zadnjih nekoliko mjeseci događaju teže prometne nesreće u kojima sudjeluju teretna vozila. Ovom kampanjom žele se osvijestiti vozače da je jedina aktivnost za volanom vožnja.

Činjenica je da vozači teretnih vozila provode puno sati za upravljačem, zbog čega može doći do zamora i želje za razbijanjem monotonije na različite načine, umjesto da se tada zaustave na propisna mjesta i odmore. Nažalost, telefonski poziv, tekstualna poruka ili čak gutljaj kave mogu odvratiti vozačevu pažnju s ceste, a kada još k’ tome vozač ima priključno vozilo od samo dvije tone tereta posljedice mogu biti katastrofalne. Iako postoje zakoni koji zabranjuju vozačima korištenje mobilnih uređaja (osim ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke) i drugih uređaja koji bi ometali mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, vožnju pod utjecajem alkohola ili opijata, te bilo kakve radnje u vrijeme vožnje, smetnje/distrakcija jedan su od glavnih uzroka nesreća koje rezultiraju ozbiljnim ili smrtnim posljedicama. U svrhu prevencije, sprečavanja/smanjenja prometnih nesreća i ozlijeđenih/smrtno stradalih osoba u prometu bilo je potrebno na dostupan način doći do vozača.

Iz tog razloga pristupilo se pripremi višejezičnog informativnog letka kojeg možete preuzeti na dnu ove stranice. 

U letku su obrađene teme koje su najčešći uzrok prometnih nesreća:

  • umor
  • mobiteli i tableti
  • razmak
  • retrovizori

Cilj je informativni letak dostaviti profesionalnim vozačima teretnih vozila ili osobno ili putem udruga autoprijevoznika u zemljama čiji vozači putuju kroz Hrvatsku jer sve što odvlači vozačevu pažnju utječe na sigurnu vožnju. Dio informativnog materijala bit će podijeljen direktno vozačima na graničnim prijelazima od strane djelatnika MUP-a, prodajnim uredima HAC-a te ostalim kanalima u suradnji  s HAK-om  i CVH.

 

 

 

 Preuzimanja

Naziv datoteke
Veliki voze odgovorno_za web_0.pdf 1.11 MB
Podijeli na FB