ITALIJA: Za korištenje tjednog odmora u kabini kazna do 1.700 EUR

ITALIJA: Za korištenje tjednog odmora u kabini kazna do 1.700 EUR

Talijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je cirkularno pismo o kaznama za vozače za korištenje  tjednog odmora u kabini. Odluka talijanskog ministarstva je rezultat presude suda Europske unije iz prosinca 2017. godine. Sudci su tada odlučile da vozači ne mogu provoditi tjedni odmor u kabini vozila.

Međunarodni sud je također objasnio kako tumačiti uredbu EU (EC) br. 561/2006, koja se odnosi na radno vrijeme vozača. Također je potvrdio legitimnost kazni za provođenje tjednog odmora u kabini koje nameću određene zemlje (npr. Belgija, Francuska i Nemačka).

Nakon odluke Suda pravde, neke zemlje koje ranije nisu imale kazne za vozače koji provode tjedni odmor u kabini vozila počele su uvoditi ovakve sankcijeNizozemska je to učinila odmah nakon objavljivanja presude Suda. Španjolsko Ministarstvo prometa je krajem siječnja najavilo da namjerava zabraniti trošenje redovnog tjednog odmora. U Španjolskoj je od 1. srpnja trebalo početi kažnjavanje pauza od 45-sati u kabini, ali je već poznato da je taj datum odložen. Španjolci će kažnjavati vozače najkasnije do 1. siječnja 2019. godine, kada će na snagu stupiti Odredba za implementaciju Zakona o cestovnom prometu (ROTT).

Talijani će biti novčano kažnjeni zbog spavanja u kabini

Prema tome, Italija je još jedna zemlja koja usvaja politiku kažnjavanja vozača. Kako navodi talijanska služba Transporto Europa, propis EU o radnom vremenu vozača je automatski obavezujući za sve države članice EU, tako da ne zahtjeva dodatne propise. Međutim, ne regulira pitanje kazni koje svaka zemlja mora odrediti u svojim državnim propisima.

U očekivanju uvođenja određenog pravnog akta, talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova je izdalo cirkularno pismo 30. travnja, koje daje smjernice kontrolnim službama za izricanje kazni.

Za ovu vrstu kršenja, talijansko zakonodavstvo predviđa kazne u rasponu od 425 do 1.701 eura. Pored toga, vozač nema pravo vožnje dok se kazna ne ispuni.

Izvor: Hrvatski prijevoznik

Podijeli na FB