In memoriam Ivan Obad

In memoriam Ivan Obad

Obad, poznati zagrebački obrtnik i dugogodišnji predsjednik Udruženja obrtnika Zagreb i Obrtničke komore Zagreb, preminuo je 8. srpnja, nakon duge i teške bolesti.

Ivan Obad rođen je 20. svibnja 1943. godine u Šimljaniku, Garešnica. Razvojni put Obrta za popravak, održavanje i trgovinu “AUTO OBAD” servis, dug više od 48 godina, započeo je 7. ožujka 1967. godine kao „Termolakirnica Obad“ u Aveniji Dubrava 126.

U maloj obrtničkoj radionici na 220 m2 započeo je s djelatnošću lakiranja, a nakon nekoliko godina uveo je popravak limarije. 1995. godine postao je prvi ovlašteni servis za „Lanciu“, a od 2000. godine i za Chevrolet, Cadillac i Buick.

Od 1995. godine. “AUTO OBAD” nudi kompletnu i kvalitetnu uslugu popravka na cca 4.000 m2 od automehaničarskih, autoelektričarskih do autolakirerskih i autolimarskih usluga. Pored navedenih djelatnosti, obrt je registriran i za prodaju automobila i auto dijelova FIAT, Alfa Romeo i Škode, za čiju prodaju ima koncesiju generalnog zastupnika.

U obrtu je, uz članove obitelji, zaposleno više od 20 radnika, što je najveći broj zaposlenih radnika u autostrukama na području Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Ivan Obad je u svom dugogodišnjem obrtničkom stažu bio istaknuti aktivist u obrtničkim asocijacijama. Više od 30 godina bio je u tijelima Udruženja, prvo kao pročelnik Sekcije autostruka, a od 2000. do 2007. godine obnašao je dužnost predsjednika Udruženja obrtnika grada Zagreba. Bio je član Upravnog odbora Obrtničke komore Zagreb, Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore, predsjednik Odbora za školstvo Hrvatske obrtničke komore te potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore. Od ožujka 2007. godine do ove godine obnašao je dužnost predsjednika Obrtničke komore Zagreb.

Kao dugogodišnji pročelnik Sekcije autostruke istaknuo se u promicanju stručnog znanja članova, nastupa i organizacije posjeta stručnim sajmovima u zemlji i inozemstvu. Posebnu pažnju polagao je u obrazovanje mladih kadrova – naučnika i od početka je dao svoj doprinos razvoju dvojnog sustava obrazovanja, usko surađujući s obrtničkim školama u zemlji koje školuju naučnike za autostruke te je proširio suradnju i s obrtničkim školama u Bavarskoj.

Preko 260 naučnika izučilo je zanat u Auto Obadu. Mnogi nekadašnji naučnici danas su zaposlenici obrta, a neki od njih postali su uspješni poduzetnici – vlasnici obrta s kojima surađuje na promicanju autostruke. 2002. godine dobio je nagradu Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo kao obrt koji je drugi u Hrvatskoj po broju obučenih naučnika. Velik broj naučnika dolazi iz Školskog centra za obrazovanje gluhonijeme djece “Vladimir Nazor” i Doma «Slava Raškaj», dok su ostali naučnici iz Obrtničke škole – autostruke u Selskoj ulici.

Dobitnik je najviših priznanja Hrvatske obrtničke komore /Zlatne ruke 2002./, Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika grada Zagreba te Grada Zagreba.

Pored velike aktivnosti u obrtničkim asocijacijama, Ivan Obad bio je vijećnik u sazivu Skupštine Grada Zagreba te se zalagao za ostvarivanje prava i poboljšanje statusa obrtnika u gradu Zagrebu, a posebno u području borbe protiv sive ekonomije, zaštite obrtnika-zakupnika poslovnih prostora kao i razvoja obrtništva te očuvanje tradicionalnih obrta.

Bio je uključen u humanitarni rad sa stradalnicima domovinskog rata, a mnoga sportska i kulturna društva rade uz potporu „Auto Obada“.

Komemorativna sjednica održat će se u petak, 10. srpnja s početkom u 11.30 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49/I, Zagreb.

Posljednji ispraćaj bit će u petak, 10. srpnja u 15.00 sati, na groblju Miroševac.

Podijeli na FB