Hrvatska obrtnička komora zadovoljna sveobuhvatnim i konkretnim mjerama pomoći za obrtnike

Hrvatska obrtnička komora zadovoljna sveobuhvatnim i konkretnim mjerama pomoći za obrtnike

Hrvatska obrtnička komora izražava zadovoljstvo prezentiranim paketom mjera Vlade Republike Hrvatske za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata.

Vodeći računa o sve većoj ugroženosti svih obrta, u prijedlozima prema resornim ministarstvima, a posebno prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatska obrtnička komora u proteklih nekoliko mjeseci tražila je sveobuhvatne i konkretne mjere pomoći obrtništvu i poduzetništvu.

Iako je Hrvatska obrtnička komora u pogledu troškova energije, kao najučinkovitije i dugoročno rješenje tražila da se obrtnicima obračunava potrošnja energije po modelu kao i kućanstvima, izrazito smo zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh. Po našim podacima u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika.

Isto tako, zadovoljni smo da je prihvaćen i naš prijedlog limitiranja cijene za ukapljeni plin (iz posebnih cisterni odnosno plinskih boca) što je izuzetno važno za obrtnike u dijelu zemlje koja nije plinoficirana, ali i za sve ugostitelje te proizvodne djelatnosti’, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

‘Izražavamo zadovoljstvo što je Vlada RH prihvatila i u mjere pomoći uključila: pristup povoljnim kriznim kreditima; kompenzaciju povrata troškova energenata za javni prijevoz čime će biti obuhvaćeni i svi obrtnici koji vrše uslugu javnog prijevoza; financijsku pomoć ribarima i poljoprivrednicima; povećanje neoporezivih dodataka na plaću djelatnika kao i neoporezive naknade za korištenje osobnog automobila u službene svrhe.

Uvjereni smo da će Vlada i dalje držati pod kontrolom cijene svih vrsta energenata kako bi zaštitila obrtnike i gospodarstvo te zadržala zapošljivost.

I dalje ostaje zahtjev Hrvatske obrtničke komore za subvenciju obrtnicima koji su već započeli s ulaganjem u obnovljive izvore energije u svojim poslovnim prostorima te se očekuje ukidanje administrativnih zapreka za kompletan proces od nabave materijala do ugradnje solarnih panela. Komora pozdravlja primjenu stope PDV-a od 0 % prilikom nabavke i ugradnje solarnih panela.  

Hrvatska obrtnička komora nastavit će vrlo aktivno predlagati dodatne mjere vodeći računa da budu uključeni svi obrtnici koji su na bilo koji način ugroženi, a sve s ciljem da opstanu i osiguraju egzistenciju svojim radnicima i svojim obiteljima.

Podijeli na FB