12 sij Higijenski minimum
Kontakt:
Tel.: (+385 1) 48 63 252
higijenski.minimum@hzjz.hr
Sukladno preporukama Ministarstva zdravstva, klasa: 023-03/20-01/212, ur.broj: 534-03-3-1/7-20-02 od 10. travnja 2020., obavještavamo cijenjene polaznike tečaja da se do daljnjega predavanja ne održavaju, a ispiti se mogu prijavljivati i održavati te se prijavljuju elektroničkim putem
Za prijavu je potrebno e-poštom dostaviti čitko i ispravno popunjenu prijavnicu (pojedinačnu ili za grupu) koja se nalazi niže u tekstu kao i potvrdu o uplati tečaja.
Po zaprimanju Prijavnice u Zavod, sve obavijesti ćete dobiti na svoju e-poštu.
Obrazovni materijali nalaze se na našim stranicama (vidi u nastavku).
Za daljnje obavijesti pratite ovu stranicu.
RAD S HRANOM I U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA
Tečaj je reguliran Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. br.: 79/07, 113/08, 43/09 i 130/17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (Pravilnik – hrana 116-2018).
Sanitarna inspekcija – nadzire proizvodne objekte hrane neživotinjskog podrijetla, mješovite hrane, sve ugostiteljske objekte i sve maloprodajne objekte izuzev onih koji su pod nadležnosti veterinarske inspekcije
Veterinarska inspekcija – nadzire sve proizvodne objekte hrane životinjskog podrijetla, te dio maloprodajnih objekata koji podliježu posebnom odobravanju ili registraciji.
Osobe koja rade u primarnoj proizvodnji hrane (proizvodi tla, stočarstva, lova i ribolova) i s njom povezanim djelatnostima, ne moraju polagati tečaj zdravstvenog odgoja.
Dolje navedena potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni osobe moraju imati prije početka rada, odnosno obnavljati ih svakih pet godina.
Tečaj se održava po osnovnom i proširenom programu.
Osnovni program
Pohađanje tečaja po osnovnom programu obuhvaća
- sve osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom, a koje rade s hranom u jednostavnim objektima skladištenja, pripreme i usluživanja hrane npr. caffe barovima, skladištima, trgovinama sa zapakiranom hranom, tobacco-shopovima, mesnicama u kojima se samo prodaje svježe meso i melje na zahtjev kupca i sl.
Osnovni program pohađaju osobe koje rade u:
- Ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuju pića i topli napitci
- Skladištima i trgovinama zapakirane i nezapakirane hrane koja nije lako kvarljiva i ne zahtjeva posebne uvjete čuvanja
- Prodaji izvan prostorija zapakirane ili nezapakirane hrane koja zahtjeva ili ne zahtjeva posebne temperaturne uvjete čuvanja (prodajna vozila, kiosci, automati, rashladne škrinje)
- Objektima u kojima se isključivo peku smrznuti pekarski proizvodi
- Objektima u kojima se isključivo pripremaju, peku i poslužuju prhka, lijevanja ili dizana tijesta
- Tržnicama na veliko i malo koje obavljaju prodaju hrane izvan prostorija, osim primarnih proizvoda
- Objektima u kojima se obavlja više djelatnosti, a obuhvaćene su točkama 1-6
- Objektima u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na OPG-u
- Objektima koji se primarno koriste kao privatni stambeni prostori, a u njima se priprema svježi sir i vrhnje radi stavljanja na tržište
- Objektima u kojima se obavlja skladištenje hrane životinjskog podrijetla koji ne podliježu odobravanju u skladu su Uredbom 853/2004 Europskog parlamenta
- Sabiralištima mlijeka od dva ili više proizvođača u sustavu otkupa od jednog objekta
- Objektima u kojima se obavlja djelatnost punjenja i pakiranja pčelinjih proizvoda, osim primarne proizvodnje i osim dodataka prehrani
- Mesnicama
- Ribarnicama
- Sabiralištima divljači
Prošireni program
Pohađanje tečaja po proširenom programu obuhvaća:
- osobe koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane, a koje rade s hranom u složenijim procesima pripreme hrane npr. u obrtničkoj i industrijskoj proizvodnji hrane, hotelima, restoranima, institucionalnim kuhinjama, objektima za proizvodnju mesnih pripravaka, slastičarnicama i slično, a ne spadaju u kategorije navedene u popisu djelatnosti „Osnovni program“
- osobe koje rade u objektima dvojne djelatnosti: kategorije navedene u popisu djelatnosti „Osnovni program“, a koje uz to imaju pripremanje i serviranje hrane
Za osobe koje obavljaju sezonske poslove u proizvodnji i /ili ugostiteljstvu, tečaj po proširenom programu provodi se putem odobrenih edukativnih materija.
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje za prehrambeno-prerađivačka i ugostiteljska zanimanja imaju usvojena potrebna znanja za rad u svim djelatnostima i upućuju se na tečaj nakon pet godina od dana završetka strukovnog obrazovanja.
Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od obveze pohađanja tečaja (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 130/2017 od 27.12.2017).
OSNOVNI PROGRAM
Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem linku:
Za ispit se prijavljuje popunjavanjem prijavnice koju možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA.
Prijavnicu za grupu možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA – za grupu ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA – za grupu.
Od zaprimanja prijave u Zavod do ispita ne može proći više od 30 dana.
Popunjenu prijavnicu molimo dostavite na e-mail: higijenski.minimum@hzjz.hr.
PROŠIRENI PROGRAM
Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem linku: PROŠIRENI PROGRAM.
Za tečaj se prijavljuje popunjavanjem prijavnice koju možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA.
Prijavnicu za grupu možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA – za-grupu ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA-za-grupu.
Od zaprimanja prijave u Zavod do ispita ne može proći više od 30 dana.
Popunjenu prijavnicu molimo dostavite na e-mail: higijenski.minimum@hzjz.hr.
– Polaznik koji nije zadovoljio na ispitu, u roku 24 sata podnosi pismeni zahtjev za ponovnim polaganjem i snosi troškove istog.
– Zahtjev za ponovnu provjeru znanja možete preuzeti ovdje u word formatu: Ponovna provjera znanja ili u PDF formatu: Ponovna provjera znanja.
– Sve ostale informacije možete dobiti na broj telefona 01/ 48 63 252.
Cjenik tečaja možete preuzeti OVDJE.
RAD S KOZMETIKOM I U OBJEKTIMA ZA ULJEPŠAVANJE
Člankom 37, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. br.: 79/07, 113/08, 43/09 i 130/ 17) i Pravilnikom o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o sprečavanju zaraznih bolesti (Pravilnik kozmetika-uljepšavanje 116/2018) propisano je da:
Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji, odnosno prometu kozmetičkih proizvoda, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir s kozmetičkim proizvodima, te fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost pružanja usluga njege ili uljepšavanja lica i tijela, kao i osobe koje obavljaju poslove unošenja boja i stranih tijela u kožu i sluznice, moraju imati potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti prije početka rada.
- Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima za gore navedene djelatnosti imaju usvojena potrebna znanja za rad.
- Isto je potrebno obnavljati svakih 5 godina.
- Osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, medicinske biokemije i sanitarnog inženjerstva posjeduju potrebna znanja o sprečavanju zaraznih bolesti i osobnoj higijeni te su izuzete od obveze pohađanja tečaja (Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 130/2017 od 27.12.2017).
Provjera znanja/ispit
Edukativne materijale u elektronskom obliku možete preuzeti na sljedećem linku KOZMETIKA – ULJEPŠAVANJE.
Za predavanje ili provjeru znanja prijavljuje se popunjavanjem prijavnice koju možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA – Zarazne bolesti ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA – Zarazne bolesti.
Prijavnicu za grupu možete preuzeti u word formatu ovdje: PRIJAVNICA – za grupu ili u PDF formatu ovdje: PRIJAVNICA – za grupu.
Od zaprimanja prijave u Zavod do provjere znanja ne može proći više od 30 dana.
Popunjenu prijavnicu molimo dostavite na e-mail: higijenski.minimum@hzjz.hr.
Polaznik koji nije zadovoljio na ispitu, u roku 24 sata podnosi pismeni zahtjev za ponovnim polaganjem i snosi troškove istog.
Zahtjev za ponovnu provjeru znanja možete preuzeti ovdje u word formatu: PONOVNA PROVJERA ZNANJA ili u PDF formatu: PONOVNA PROVJERA ZNANJA.
Cjenik tečaja možete preuzeti OVDJE.
Sve ostale informacije možete dobiti na broj telefona 01/ 48 63 252.