HBOR produljio moratorije do kraja rujna ove, a turizmu do lipnja 2021. godine

HBOR produljio moratorije do kraja rujna ove, a turizmu do lipnja 2021. godine

Hrvatska banka za obnovu i razvitak produljila je moratorije za sve klijente na sedam mjeseci ili do 30. rujna ove godine, a “turističkim” klijentima do 16 mjeseci ili do 30. lipnja 2021.

Osim produljenja moratorija za sve na sedam mjeseci te za turizam od 16 mjeseci, klijentima koji imaju pozitivan covid score po metodologiji Fine (ili na drugi način dokažu pad prihoda) omogućava se moratorij do 10 mjeseci ili do 31. prosinca ove godine.
 
Izravnim korisnicima kredita bit će poslane obavijesti o uvjetima produženja moratorija te obrazac suglasnosti koji će korisnici trebati dostaviti HBOR-u, dodajući da će obveze po glavnici kredita obuhvaćene moratorijem klijenti otplaćivati kroz odgovarajući produžetak roka otplate.
 
Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika, kao i oni koji koriste financiranje HBOR-a putem leasing društava, zahtjev za moratorij trebaju podnijeti poslovnoj banci, odnosno leasing društvu.
 
Produljeni i rokovi korištenja, počeka i otplate
Osim moratorija, HBOR je, poduzetnicima omogućio i produljenje rokova korištenja, počeka te otplate kredita.
Tako su sada za reprogram do šest mjeseci poduzetnici oslobođeni plaćanja uobičajenih naknada, a novom odlukom poduzetnicima iz turističkih djelatnosti omogućeno je i odobrenje reprograma do 16 mjeseci, također bez plaćanja naknada.
Poduzetnicima su na raspolaganju i povoljna sredstva HBOR-a za kreditiranje likvidnosti koja se odobravaju u suradnji s poslovnim bankama ili izravno za poduzetnike iz pojedinih djelatnosti, odnosno dostupni su im krediti za likvidnost, s kamatnim stopama već od 0 posto i osiguranje 50 posto iznosa kredita.
 
Već odobreni krediti ukupno veći od 250 milijuna kuna
Putem banaka poduzetnici mogu tražiti i odobrenje kredita za obrtna sredstva po modelu podjele rizika s bankama (program kreditiranja Obrtna sredstva Mjera COVID-19 i Obrtna sredstva za poduzetnike u djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja) te putem okvirnih kredita bankama.
Kredite za obrtna sredstva za ruralni razvoj odobrava izravno HBOR, kao i kredite za poduzetnike iz turističkih djelatnosti za koje su zahtjevi zaprimani do 5. lipnja 2020., a do tog su datuma zaprimili ukupno 556 zahtjeva, od kojih je polovica već obrađena, dok su krediti u ukupnom iznosu većem od 250 milijuna kuna već odobreni. 
HBOR je uveo i novi program osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika, koji se brže i jednostavnije odobravaju nova sredstva za očuvanje likvidnosti izvoznika i posrednih izvoznika. 

Podijeli na FB