ETNO FRIZURA HRVATSKE -poziv na natjecanje

ETNO FRIZURA HRVATSKE -poziv na natjecanje

Natjecanje Etno frizura Hrvatske 2024. održat će se 2. lipnja 2024. godine u Vinkovcima, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, Ul. kralja Zvonimira 9., u organizaciji Kulturnog centar Gatalinka, Vinkovci. Natjecanje se održava od 1998. godine, a u velikoj mjeri doprinijelo je revitalizaciji tradicijskih frizura, njihovoj popularizaciji i primjeni u suvremenim frizurama. Godine 2006. izašla je foto monografija na hrvatskom i engleskom jeziku Etno frizure Hrvatske, a 2008. udžbenici Tradicijske frizure Hrvatske 1, 2, 3. 
Na natjecanje se osim frizera mogu prijaviti i ostali zainteresirani građani. Pravila natjecanja za frizere učenike, frizere i ostale natjecatelje Rade se dva rada na dvama različitim modelima. Na jednom modelu radi se tradicijska frizura, a na drugom suvremena frizura inspirirana tradicijskom. Pri izradi obiju frizura dopušteno je korištenje umetka od duge kose. Umetak se učvršćuje na početku natjecanja. Natjecatelji mogu raditi na vlastitim modelima ili na modelima modne agencije s kojom surađuje organizator. Modeli se ne odijevaju u nošnje već u suvremene kreacije koje osigurava natjecatelj. Tradicijske frizure Frizeri učenici radit će frizuru velne iz sela Zasadbreg, Međimurje. Na čeonom dijelu glave su velne, a niz prsa padaju dvije pletenice izvedene tehnikom frkanja. Za izvedbu frizure potrebni su češalj, šećerna voda ili odgovarajući suvremeni gel, špange (ukosnice), ugrijana željezna šipka šrhaklin ili suvremeni
električni uvijač. Vrijeme izrade je 60 minuta.
Frizuru će na Seminaru o izradi tradicijskih frizura prezentirati frizerka Josipa Džaja. Frizeri će raditi tradicijsku frizuru Bunjevačkih Hrvata kurđup iz sela Tavankut u Srbiji. Prednji dio
glave je valovito začešljan, a na potiljku je punđa oblikovana od dviju pletenica od triju pramenova. Frizuru će prvi put u cijelosti na Seminaru o izradi tradicijskih frizura prezentirati Kristina Kovačić Raguž Vrijeme izrade je 60 minuta.
Suvremena frizura Rad na drugom modelu je suvremena frizura inspirirana tradicijskom. Za 2024. godinu radit će se avangardne frizure. Glavna karakteristika avangardne frizura je kreativnost i inovativnost. Model na scenu dolazi s dugom puštenom kosom koja nije unaprijed pripremljena. 50 % kose modela mora biti ispleteno pri samom natjecanju.
Dopuštena je upotreba ekstenzija od kose, uresa za kosu (vrpce, ukosnice, češljevi i sl.), bilo koja varijanta potpornja i podupirača za frizuru i upotreba svih vrsta pribora, alata i preparata za kosu.
Odabir boje kose je slobodan. Dopuštena je boja u raspršivaču. Sve potrebno za izradu frizure bit će prezentirano članovima prosudbene komisije prije početka
natjecanja u kategoriji avangardna frizura. Vrijeme izrade frizure je 120 minuta. Na Etno reviji koja počinje u 19,30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima, prikazat će se
radovi frizera i frizera učenika, a bit će objavljeni i u časopisu Etno revija 2025. godine. Članovi prosudbene komisije su frizer Josipa Džaja i Mario Treščec, te folkloristica Jadranka Petrik.
Nagrade 
Prva nagrada je 400,00 eura i skulptura ženske glave Etno frizura Hrvatske, rad akademskog umjetnika Saše Sermeka. Druga nagrada je 300,00 eura, a treća 150,00 eura. Nagrade se isplaćuju na žiro račun natjecatelja. 
revija
Prijavu za natjecanje, s podacima natjecatelja (ime, prezime, telefon, e-mail i adresa), slati na:
e-mail: gatalinka@gatalinka.hr ili na tel.: 098 – 890 –163.
Kotizacija 40,00 eura za frizere i 13,00 eura za frizere učenike, uplaćuje se u gotovini na natjecanju ili na žiroračun organizatora, Kulturni centar Gatalinka: IBAN: HR7623400091100185277.
Modna agencija The Code Agency iz Osijeka, tel.: 091 880 89 23 ili Udruženje manekena Loreena Vinkovci, tel.: 092 1030 472.
Smještaj natjecatelja organiziran je u Hotelu Admiral, Ulica bana Josipa Jelačića 6, 32 100 Vinkovci.
Telefon 032/332 – 221, e-mail: hotel.admiral.recepcija@gmail.com
Natjecatelji mogu i samostalno organizirati smještaj.
Cijene Hotela Admiral u dvokrevetnoj sobi: puni pansion 45,33 eura,
noćenje s doručkom 37,33 eura.
U cijenu je uključen PDV i boravišna pristojba.
Uplatu za smještaj izvršiti na: Hotel Admiral, Ulica bana Josipa Jelačića 6, 32 100 Vinkovci
IBAN: HR9025000091102035228 – Addiko banka

Podijeli na FB