Ceh graditeljstva upozorava na zakonske obveze koje obrtima otežavaju poslovanje

Ceh graditeljstva upozorava na zakonske obveze koje obrtima otežavaju poslovanje

Ceh graditeljstva na sjednici održanoj 7. ožujka raspravljao je o odredbama Zakona o poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji, koje se odnose na obvezu zapošljavanja ovlaštenog voditelja građenja ili radova.

Ova odredba za mnoge obrtnike graditelje, koji su u kategoriji mikro ili malih poslovnih subjekata, predstavlja prepreku, zbog koje nisu u mogućnosti javljati se na natječaje i preuzimati nove poslove. O ovoj temi održana su dva sastanka s resornim ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Lovrom Kuščevićem, na kojem su predstavnici Hrvatske obrtničke komore zatražili da se malim gospodarskim subjektima pojednostavne obveze Zakona, odnosno da im se omogući angažiranje voditelja građenja putem ugovora o poslovnoj suradnji.

Na sjednici je bilo riječi i o novoj zakonskoj obvezi akreditiranja građevinskih tvrtki koje se bave djelatnošću ispitivanja i prethodnih istraživanja, koja stupa na snagu 1. lipnja. Naime, procjenjuje se da će troškovi akreditiranja pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji iznositi od 30 do 60 tisuća kuna, što je preveliki trošak za male gospodarske subjekte do tri zaposlena. Stoga Komora traži da mikro subjekti budu izuzeti od te obaveze.

ceh
Članovi Ceha informirani su o novom Pravilniku o sustavu izobrazbe i certificiranja radnika u energetskoj učinkovitosti, koji je u pripremi. Tijekom rasprave predstavnici ceha upozorili su da im nedostaje kvalitetnoga i obrazovanoga kadra, koji često odlazi u druge članice EU, ali i da sama edukacija nije na dovoljno dobroj razini te da upravo zbog tih razloga često obrtnici nisu dovoljno konkurentni.

Na sjednici je bilo riječi i o prijedlogu Posebnih uzanci o građenju. Kako je naglašeno, riječ je o svojevrsnom bontonu lijepog ponašanja koji donosi preporuke o međusobnim odnosima sudionika u gradnji, koji nisu izričito propisani u zakonu, ali mogu doprinijeti unapređenju odnosa na tržištu.

Rad na crno, nedostatak radne snage u graditeljstvu i prevelika birokracija – sve su to problemi koji muče graditelje. O njima će biti riječi i na ovogodišnjem susretu graditelja, koji će se održati krajem rujna u HOK-u, kada će svoju godišnju skupštinu održati i Europska udruga graditelja (EBC), čiji je HOK član od 2015. godine. Glavna tema skupštine bit će zaštita na radu i obveze za male izvođače, a uz predstavnike struke, očekuje se dolazak predstavnika Europske komisije, Hrvatskoga sabora i Vlade te resornih ministarstava.

Podijeli na FB