Belgija: Sustav naplate cestarine po kilometraži

Belgija: Sustav naplate cestarine po kilometraži

Jučer je objavljen pravni instrument za uvođenje sustava naplate cestarine temeljenog na kilometraži za Bruxelles-Capital regiju.
Stoga sada sve belgijske regije imaju na snazi propise za početak naplate cestarine po novom sustavu na prvi travnja 2016.g.
U privitku ćete pronaći tarife i kartu prometnica na koje će se primjenjivati takva naplata.
Više informacija dostupno je na https://www.viapass.be/en/
Ovaj sustav naplate cestarine biti će primjenjiv za svako HGV vozilo (ili HGV kombinaciju) uz maksimalnu dopuštenu masu veću od 3,5 t. Svako vozilo će morati preuzeti uređaj (On-Board Unit – OBU), ispuniti prijavu i pružiti sredstva jamstva plaćanja cestarine. Biti će potrebno dati osiguranje / polog za uređaj. Sam uređaj će vozač lako instalirati u kabini vozila te će, nakon samo nekoliko minuta, biti u mogućnosti koristiti sve ceste u sustavu naplate.
Koristeći satelitske tehnologije, OBU će registrirati koje udaljenosti vozilo prelazi na kojim prometnicama. Količina kilometara obuhvaćenih naplatom slati će se u podatakovni centar bežičnim putem, a faktura će biti generirana na temelju važećih tarifa za svaki segment ceste. Vozači će pri izlasku iz Belgije moći vratiti uređaje (OBU) na distribucijske točke. Plaćanjem računa vraća se i osiguranje / polog za uređaj.
Hrvatski prijevoznik

Podijeli na FB