Aktivirajte e-Osobnu i prijavite se besplatno u sustav e-Komunikacije

Aktivirajte e-Osobnu i prijavite se besplatno u sustav e-Komunikacije

U svrhu ispunjavanja obveze prijave za e-komunikaciju, obavještavamo obrtnike kako za prijavu mogu koristiti svoju e-Osobnu iskaznicu koja je vjerodajnica najviše razine i njome ćete se moći besplatno prijaviti u eKomunikaciju. E-Osobnu iskaznicu omogućeno je besplatno aktivirati u prostorijama na pojedinim lokacijama policijskih uprava. Naime, u suradnji s AKD-om postavljeni su mobilni kiosci te su angažirani studenti koji mogu pomoći pri aktivaciji eOsobne i/ili mobilne aplikacije Certilia. Popis lokacija MUP-a na kojima je omogućeno takvo aktiviranje e-Osobne dostupan je na poveznici. 

Sve što vam je potrebno je vaša osobna iskaznica i pin omotnica. Ukoliko nemate omotnicu s PINom ili ste ju zagubili, istu možete besplatno dobiti na šalteru policijskih uprava. Za samostalno aktiviranje eOsobne potreban vam je uređaj (čitač). Upute za samostalnu aktivaciju možete pronaći na poveznici ili pogledati kratki informativni video. Uz aktiviranu eOsobnu dostupno je i više od 100 usluga putem platforme eGrađani, a jednostavna je za korištenje te  znači najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju. 

Hrvatska obrtnička komora ustraje u traženju jednostavnijeg pristupa sustavu e-Komunikacije obrtnika sa sudovima na način da se sustav izmijeni odnosno nadogradi kako bi tehnički i financijski bio prihvatljiv obrtnicima. Jedan od načina je da se obrtnicima koji nemaju eOsobnu omogući pristup sustavu putem vjerodajnice značajne razine sigurnosti, a ne isključivo kroz vjerodajnice visoke razine sigurnosti uz dodatni trošak, kako je sada propisano. Također, HOK je uputio nadležnom Ministarstvu zahtjev da korištenje sustava e-Komunikacije za obrtnike bude proizvoljno odnosno da se razmotri mogućnost odgode roka za pristupanje obrtnika sustavu za godinu dana.

Podijeli na FB