Usvojeni zaključci 28. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

Usvojeni zaključci 28. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika

U Šibeniku je 23. i 24. studenoga održan 28. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Nakon izlaganja o aktivnostima u proteklih godinu dana i aktualnoj problematici struke te rasprave, izdvojeni su glavni problemi ugostiteljskog i turističkog sektora i predložena moguća poboljšanja poslovanja. Na kraju, usvojeni su sljedeći Zaključci:

1. Tražimo programe obrazovanja s više prakse, koja se mora realizirati većim dijelom u realnom radnom okruženju, odnosno u ugostiteljskim objektima. Potaknut ćemo uključivanje svih dionika u licenciranje gospodarskih subjekata, kod obrtnika, ali i u ostalim gospodarskim asocijacijama ugostiteljsko-turističkog sektora te također i preko nadležnih ministarstava, gdje bi se osigurala kvalitetna radna mjesta za provedbu učeničke prakse u srednjim strukovnim školama.

2. Tražimo da se prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, za greške koje se prvi put uoče, umjesto isključivo represivnih mjera, provede edukacija i informiranje o problemu. Na taj način potaknut će se pravilan rad i dobiti dugoročno kvalitetnija usluga.

3. Tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u 100% iznosu, u cilju povećanja potrošnje i poticanja zapošljavanja u ugostiteljskom sektoru-

4. Tražimo jednostavan i legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu. Izražene su potrebe ugostiteljskog sektora za povremeno angažiranje dodatne radne snage.

5. Tražimo smanjenje stope od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, kako je prvotno dobio ugostiteljsko-turistički sektor.

6. Tražimo da se i ugostiteljskoj djelatnosti omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

7. Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo. Prema Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, ovaj je porez propisan do iznosa od 3 %, gdje se u pravilu koristi maksimalna stopa.

Podijeli na FB