U parku prirode Medvednica otvorena novouređena špilja Veternica

U parku prirode Medvednica otvorena novouređena špilja Veternica

Iznimno mi je zadovoljstvo što sam danas na Medvednici, ovoj prirodnoj oazi na korak od Zagreba. To je bogatstvo kakvo ima malo koja metropola u svijetu i u kojemu trebamo što više uživati. Drago mi je što je iz godine u godinu parku raste broj posjetitelja i nadam se da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. Siguran sam da će tome doprinijeti i uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice koje je Ministarstvo financiralo sa 1,7 milijuna kuna. Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas u Parku prirode Medvednica, gdje je obišao novouređenu špilju Veternicu.
U Parku prirode Medvednica završen je projekt uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica. Projekt je sa 1,7 milijuna kuna financiralo Ministarstvo putem Projekta integracije u EU natura 2000.
U okviru projekta obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje, u špilju su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.
„Ulaganjima u infrastrukturu ne samo da posjetiteljima osiguravamo nove sadržaje, nego istovremeno omogućujemo bolju kontrolu i zaštitu u parku. U zadnjim smo pripremama kapitalnog projekta centra za posjetitelje Medvedgrad čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna i koji ćemo ovog ljeta i prijaviti na EU fondove. Sve to doprinijet će ostvarenju našeg cilja, a to je održivi razvoj Medvednice“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari.
S više od sedam kilometara razgranatih kanala Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj. Za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje.
Špilja sadrži vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca te brojne druge atrakcije. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba.
U njoj su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. U Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje poput špiljskog lava, leoparda i špiljske hijene.
U špilji je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Podijeli na FB