Blog

Iznimno mi je zadovoljstvo što sam danas na Medvednici, ovoj prirodnoj oazi na korak od Zagreba. To je bogatstvo kakvo ima malo koja metropola u svijetu i u kojemu trebamo što više uživati. Drago mi je što je iz godine u godinu parku raste broj posjetitelja i nadam se da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. Siguran sam da će tome doprinijeti i uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice koje je Ministarstvo financiralo sa 1,7 milijuna kuna. Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović danas u Parku prirode Medvednica, gdje je obišao novouređenu špilju Veternicu.
U Parku prirode Medvednica završen je projekt uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica. Projekt je sa 1,7 milijuna kuna financiralo Ministarstvo putem Projekta integracije u EU natura 2000.
U okviru projekta obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje, u špilju su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.
„Ulaganjima u infrastrukturu ne samo da posjetiteljima osiguravamo nove sadržaje, nego istovremeno omogućujemo bolju kontrolu i zaštitu u parku. U zadnjim smo pripremama kapitalnog projekta centra za posjetitelje Medvedgrad čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna i koji ćemo ovog ljeta i prijaviti na EU fondove. Sve to doprinijet će ostvarenju našeg cilja, a to je održivi razvoj Medvednice“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari.
S više od sedam kilometara razgranatih kanala Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj. Za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje.
Špilja sadrži vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca te brojne druge atrakcije. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba.
U njoj su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. U Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje poput špiljskog lava, leoparda i špiljske hijene.
U špilji je zabilježeno čak 18 vrsta šišmiša, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Podijeli na FB