Sudjelujte u mijenjanju propisa i uštedite do 25 posto troškova!

Sudjelujte u mijenjanju propisa i uštedite do 25 posto troškova!

HOK poziva sve obrtnike trgovce da sudjeluju u projektu smanjenja administrativnih opterećenja propisima koji reguliraju trgovinu – Zakona o trgovini i Pravilnika o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima (MTU) koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica.

Obrtnici trgovci pozivaju se da prema uputama u prilogu, daju svoje ocjene, prijedloge i primjedbe na navedene zakone, no mogu se osvrnuti i na druge propise koji im poskupljuju ili otežavaju poslovanje.

Iskustva razvijenih zemalja pokazuju da se unaprjeđenjem propisa, troškovi poslovanja mogu smanjiti do 25 posto.

U prilogu ovog članka je Anketni upitnik, kojeg treba popuniti i dostaviti elektroničkom poštom na e-mail adresu cehovi@hok.hr najkasnije do 20. ožujka 2015. do 12 sati.

Anketni upitnik je anoniman, odnosno nikome se ne prenose direktni podaci već ih se koristi za statističke kalkulacije.

Sve ocjene na propise, iznesene od strane obrtnika trgovaca, bit će objedinjene i upućene nosiocu ovog projekta – Ministarstvu gospodarstva, čime je anonimnost svakog ocjenitelja zagarantirana.

Važno je sudjelovati u ovakvim anketama, jer bi se takve procjene mogle proširiti na sve aktualne zakone u nadležnosti svih ministarstava, a koji opterećuju poslovanje obrtnika i poduzetnika – uključujući smanjenje kazni po inspekcijskim nadzorima, provedenima po neadekvatnim propisima.

Cilj projekta je u potpunosti razumjeti na koji način i koliko propisi opterećuju gospodarstvo, kako bi se propisi mogli unaprijediti i umanjiti opterećenja, stoga su informacije i prijedlozi od predstavnika gospodarstva od iznimne važnosti.

Povratna informacija trgovaca obrtnika, poslužit će za pojednostavljivanje uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine.

U prilogu je i kratki pregled novela Zakona o trgovini (Narodne novine, broj 30/2014) i Pravilnika o Izmjenama i dopunama Pravilnika o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose za prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica (Narodne novine, broj 108/2014).

Za sve zainteresirane za ispunjavanje Anketnog upitnika, održat će se telefonska konferencija u četvrtak 12.3.2015. u 14 sati. Potrebno je nazvati s klasičnog telefona broj 072 200 200 i uključiti se PIN-om 1203.

***

Više o pilot projektu Ministarstva gospodarstva pod nazivom SCM-Standard Cost Model

SCM – Standard Cost Model je pilot projekt procjene ekonomskog učinka koji se bazira se na procjeni ekonomskog učinka smanjivanja administrativnog opterećenja gospodarskih subjekata, a Ministarstvo ga provodi u suradnji s tvrtkom Sense Consulting.

Primjenom Standard Cost Model (SCM) metodologije, mjere se administrativna i direktna financijska opterećenja koje gospodarstvo ima prema pojedinim propisima tj. prema administrativnim obavezama.

Nakon mjerenja, predložit će se izmjene zakona kako bi se postigle uštede na vremenu i smanjili troškovi gospodarskih subjekata.

Osim komentara na Zakon o trgovini i Pravilnika o MTU, na kraju anketnog upitnika mogu se dodati ocjene ostalih propisa koji su također primijenjeni u trgovini – iz područja financija, sanitarni propisi, radno pravo, zaštita na radu i dr.

U prilogu:

1 – Anketni upitnik

2 – Upute za popunjavanje ankete

3- Novele Zakona o trgovini i Pravilnika o MTU.

1_Upitnik TRGOVINA SCM_2015-02-10.docx 25,21 kB
2_Uputa za ispunjavanje anketnog upitnika.doc 39,50 kB
3_NOVELE ZOT-a _2015-02-20.doc 54,50 kB

Podijeli na FB