Sabor usvojio novi Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Sabor usvojio novi Novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti

Hrvatski sabor je 15.07.2015. usvojio novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji u odnosu na važeći zakon donosi promjene koje bi trebale omogućiti kvalitetnije poslovanje u toj djelatnosti i ukupnom turizmu, ističu iz Ministarstva turizma koje je bilo predlagatelj tog zakona.

Među važnijim promjenama koje donosi taj zakon iz Ministarstva izdvajaju one vezane uz pružanje usluga u ugostiteljskoj djelatnosti kojima se ugostiteljima omogućuje pružanje usluga smještaja u sobama, apartmanima, studio apartmanima i kućama za odmor, i ne samo u poslovnim već i u stambenim prostorima.

Privatnim se iznajmljivačima, koji su podnijeli zahtjev za legalizaciju, omogućava pružanje usluga u domaćinstvu i bez uvjeta dokazivanja da su vlasnici zemljišta. Utvrđuje se i minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata, uz mogućnost njegovog produženja od strane jedinica lokalne samouprave.

Propisuje se i obveza da ugostitelj ili njegov zaposlenik imaju odgovarajući stupanj obrazovanja, za što se zalagala Hrvatska obrtnička komora. Velika novost koju donosi zakon je i osnivanje Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu kojim će biti obuhvaćeni svi ugostiteljski i objekti u domaćinstvu te obiteljsko poljoprivredna gospodarstva u kojima se pružaju ugostiteljske usluge.

“Vjerujem kako će zakon, kojeg smo pripremali dugo i sistematično, donijeti dodatni poticaj za rad u turizmu, odnosno omogućiti svim turističkim subjektima jednostavnije, transparentnije i kvalitetnije poslovanje koje će u konačnici doprinijeti i kvaliteti turizma u Hrvatskoj”, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin. (Hina)

Podijeli na FB