Predstavljena aplikacija za dojave građana

Predstavljena aplikacija za dojave građana

13. listopada u prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za medije na kojoj su prisustvovali načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić i pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za policiju Krunoslav Borovec. Predstavljen je nastavak projekta Ravnateljstva policije E-policija, aplikacija kojom građani mogu policiji putem pametnih telefona dojaviti događaje iz djelokruga rada policije.
Aplikacija je izrađena s detaljnim uputama kako na brz način, uz fotografiju događaja koji se građaninu učini sumnjivim, policiju obavijestiti o potencijalnom prekršaju ili kaznenom djelu te su njome proširene mogućnosti na koje građani mogu policiji dojaviti razne događaje, kada možda nisu u mogućnosti obaviti poziv, iz sigurnosnog razloga.
Načelnik Borovec je naglasio da građani mogu neprimjetno fotografirati neki događaj te ga u nekoliko jednostavnih koraka dostaviti policiji, ne izlažući se nepotrebnom riziku, kao svjedoci događaja. Slikovna poruka je bogatija informacijama i tako će pomoći policiji pri određivanju prioriteta ili odlučivanja koliko policijskih službenika poslati na intervenciju, a poželjno je navesti i adresu snimljenog događaja. Prema koordinatama poruka se šalje nadležnoj policijskoj upravi.
Dodao je da će policijski službenici u Operativno komunikacijskom centru moći procijeniti žurnost postupanja i prema tome poslati najbližu policijsku ophodnju te pozvao građane da policiji ne upućuju dojave koje ne ukazuju na sigurnosnu ugrozu, jer se time nepotrebno troše resursi policije.
Dojave mogu biti anonimne, ali isto tako može se i ostvariti komunikacija s policijskim službenicima u operativnom dežurstvu.
Na ovaj način će se poboljšati komunikacija s građanima, dojavit će se događaji koji možda ranije ne bi bili dojavljeni te će se poboljšati sigurnost građana jer će policijski službenici pravovremeno moći postupiti po dojavi. Isto tako, načelnik Borovec upozorio je građane da se ne izlažu nepotrebnoj opasnosti, kako za njih, tako i za ljude u njihovom društvu.
Uz fotografiju, poželjno je da građani upišu i komentar, odnosno opis događaja.
Pruzeto sa PUZ

Podijeli na FB