Okrugli stol “Europski modeli doniranja hrane – iskustva i perspektive za Hrvatsku”

Okrugli stol “Europski modeli doniranja hrane – iskustva i perspektive za Hrvatsku”

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i inicijativa „Oslobodimo donacije hrane PDV-a“ u suradnji s Europskim gospodarsko-socijalnim odborom (EGSO) te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH organiziraju stručni okrugli stol „Europski modeli doniranja hrane – iskustva i perspektive za Hrvatsku”.

Okrugli stol će biti održan u petak, 19. lipnja 2015. godine od 11.00 do 13:30 sati u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu, Ilica 49/II, Zagreb.

Okrugli će stol okupiti ključne dionike zainteresirane za uspostavu djelotvornog i transparentnog sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj, u skladu s politikom Europske unije sprječavanja bacanja hrane te jačanja društvene solidarnosti i borbe protiv siromaštva, uz poštivanje postavki unutarnjeg tržišta.

Na okruglom stolu očekuje se sudjelovanje predstavnika relevantnih ministarstava, stručnjaka, obrtnika i poduzetnika, civilnog društva i sindikata.Ovo je veliki izazov za RH kao novu državu članicu u kojoj pritom čak petina građana živi u riziku od siromaštva. Dobre europske prakse i inovativna zakonska rješenja predstavit će g. Yves Somville, član Europskog gospodarsko-socijalnog odbora, gdje djeluje kao izvjestitelj za pitanja potrošnje hrane, uz dodatne doprinose predstavnika veleposlanstava država članica EU.

Rasprava će doprinijeti rasvjetljavanju nekih od gorućih domaćih pitanja u izradi Pravilnika o uvjetima, načinima i kriterijima doniranja hrane i hrane za životinje: Kako osigurati kvalitetu i sigurnost donirane hrane? Kako spriječiti malverzacije? Kako osloboditi doniranu hranu poreza na dodanu vrijednost? Kako sustav učiniti jasnim i prohodnim za sve potencijalne donatore?

Podijeli na FB