Održan 11. Susret trgovaca HOK-a

Održan 11. Susret trgovaca HOK-a

Ovim susretom oblikovani su zaključci s ciljem očuvanja i razvoja trgovačke struke

U Koprivnici je 24. i 25. svibnja u organizaciji Hrvatske obrtničke komore, uz podršku partnera Podravka, održan 11. Susret  trgovaca. Ovo događanje bilo je prilika da se mali trgovci – obrtnici okupe, kako bi zajednički razmotrili aktualnu trgovačku problematiku, razmijenili iskustva i predložili mogućnosti za očuvanje i unapređenje obrtničke trgovine.   

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, pozdravio je okupljene trgovce i kazao kako je mala trgovina iznimno važan faktor u gospodarstvu Republike Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora nastoji očuvati i unaprijediti malu trgovinu, zbog iznimnog značaja koji ona ima u ruralnom području, kao i na otocima. Predsjednik Ranogajec istaknuo je da je nužno osigurati rasterećenje cijene rada s ciljem povećanja neto plaće, a skrenuo je i pozornost na važnost educiranog kadra u ovom sektoru.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren rekao je kako je osobno upoznat s teškoćama na koje nailaze trgovci te da su oni koji se bave tom djelatnošću više od trgovaca – oni omogućavaju da male sredine, gradski kvartovi, otoci imaju sadržaj, omogućavaju normalan tok svakodnevnog života. Naglasio je korisnost ovakvih susreta te izrazio optimizam glede budućnosti ove branše.

20180525_100019

11. Susret trgovaca otvorila je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je istaknula značaj ovakvih susreta upravo zbog povratne informacije koju poduzetnici mogu prenijeti svom ministarstvu. Naglasila je kako je suradnja HOK-a i nadležnog ministarstva vrlo konstruktivna i otvorena, a rasprava argumentirana, što otvara prostor tome da se na ozbiljnoj razini raspravlja o problemima obrtnika te ih se pokuša riješiti.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta na samom početku događanja upoznao je sudionike s aktualnim stanjem male trgovine u Hrvatskoj koje se, uzevši u obzir pokazatelje u proteklom razdoblju, može nazvati alarmantnim. Naime, u zadnjih godinu dana broj obrta iz Ceha trgovine manji je za 249 obrta ili 2,5%, dok je u periodu od zadnjih devet godina broj obrta iz Ceha trgovine manji za 6.616 obrta ili 40,7%:

„U moru velikih igrača i medijske hajke koja se stvorila oko Agrokora nitko ne razgovara o nama malima. Mali trgovci su oni koji oživljavaju ruralna područja. Kada se priča o trgovinama često se za primjere uzimaju velike sredine poput Zagreba ili Splita, priča se o velikim trgovačkim centrima na rubnim dijelovima grada, ali nitko ne govori o nama malima koji se borimo za opstanak u ovo doba nepovjerenja prema poduzetnicima. Zato smo danas ovdje. Kako bi skrenuli pažnju na male trgovce i stavili ih u fokus. Kako bi glasno rekli da je to sektor koji treba podršku.“ 

20180525_095722

Središnji dio programa 11. Susreta trgovaca zauzela je panel rasprava na temu „Položaj male trgovine u Hrvatskoj danas“ čiji su sudionici bili: načelnica odjela za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Đema Bartulović; član Uprave KTC-a, Ivan Šiško; tajnik Saveza udruga malih trgovaca, Davorin Labazan; načelnica sektora za trgovinu i tržište Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marija Kulaš; predsjednik Ceha trgovine HOK-a, Mladen Malta.

Da je položaj malih trgovaca – obrtnika u Hrvatskoj težak, složili su se svi sudionici, koji ipak razmišljaju u pozitivnom smjeru i ističu da će za male trgovce uvijek biti mjesta na tržištu. Posebno će pak, dobro poslovati oni koji će se uspješno prilagoditi novim standardima i zahtjevima potrošača, osluškivati njihove potrebe i na vrijeme osigurati kvalitetnu ponudu. 

Temeljem rasprave koja je uključila i analizu svih izlaganja, na samom kraju događanja, Ceh trgovine HOK- a je predložio konkretna rješenja za prevladavanje problema struke, koja će u obliku zaključaka  11. Susreta trgovaca uputiti nadležnim  institucijama.

 

ZAKLJUČCI 11. SUSRETA TRGOVACA:

  • Tražimo da se osigura rasterećenje cijene rada s ciljem povećanja neto plaće.
  • Tražimo od nadležnih institucija da malim trgovcima žurno omoguće korištenje bespovratnih sredstava za jačanje konkurentnosti i unaprjeđenje usluga.
  • Tražimo da se konkretnim mjerama osobito potiče razvoj ruralne i otočne trgovine.
  • Apeliramo na domaće proizvođače da omoguće povoljnije cijene proizvoda i usluga za obiteljske trgovine, a osobito kroz projekt HOK Zajednička nabava.
  • Tražimo da se nabava putem internetske trgovine izvan granica EU izjednači s domicilnom trgovinom, osobito u smislu obračuna PDV-a.
  • Tražimo smanjenje kartičnih naknada s ciljem jačanja konkurentnosti i smanjenja troškova poslovanja.

Preuzeto sa hok.hr

Podijeli na FB