Od iduće godine sustav eVisitor za prijavu i odjavu turista

Od iduće godine sustav eVisitor za prijavu i odjavu turista

U hrvatskom turizmu s početkom iduće godine kreće primjena novog informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, u koji će biti uključeno više od 60 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja, 300-ak turističkih zajednica te državne uprave nadležne za turistički promet.

U sustavu eVisitor pružatelji usluga smještaja bit će obvezni u roku 24 sata unijeti razne podatke o turistima koji dolaze i kada odlaze iz Hrvatske, a sustav će uz ostalo omogućiti i bolju kontrolu naplate boravišne pristojbe, istaknuto je 25. studenog na predstavljanju projekta u Ministarstvu turizma.

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković naglasio je da je pravni temelj za uspostavu tog sustava novi Pravilnik o načinu vođenja popisa turista koji je objavljen u Narodnim novinama početkom ovog tjedna, kao i da se na tom projektu (ranije zvanom TIS ili turističko informacijski sustav) radilo dulje od godinu dana u suradnji s informatičkom tvrtkom Omega Software, koja je odabrana na natječaju.

Do sada je taj projekt koštao oko dva milijuna kuna, a osim Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i cijelog sustava turističkih zajednica u njega su uključene i brojne druge javne i državne institucije, poput Porezne i Carinske uprave, Turističke inspekcije, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog zavoda za statistiku i druge.

– Sustav eVisitor služit će prijavljivanju i odjavljivanju turista, ali i prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim objektima, a pogotovo je važan za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe te za obradu i analizu podataka za statističke izvještaje u realnom vremenu, što će pomoći u kreiranju turističkih planova i politika, kazao je Ižaković, upozoravajući da pružatelji usluga smještaja dok se ne prijave i ne unesu svoje podatke u taj sustav neće moći ni pružati usluge.

Sustav ima svoju zasebnu internetsku stranicu evisitor.hr, koja je već aktivna, a bit će dostupan i kao besplatna web aplikacija.

Za pristup je potrebno imati lozinku koju pružatelji smještaja mogu dobiti u područnoj turističkoj zajednici, gdje moraju i predočiti s dokumentacijom o registraciji smještaja.

To se najviše odnosi na male privatne odnosno iznajmljivače obiteljskog smještaja, dok veliki pa i manji hotelski sustavi to čine putem svojih IT (informatičkih odjela), naglasio je voditelj tog projekta u HTZ-u Ante Žarković.

Vjeruje da će do kraja godine u sustavu biti svi registrirani iznajmljivači smještaja jer sada i u prosincu slijede intenzivne radionice na terenu o tom sustavu, u koji je do sada uneseno oko 25 posto od ukupnih kreveta u turističkom smještaju ili njih oko 260 tisuća.

Napominjući kako se sustav tijekom testiranja od travnja do rujna u sedam destinacija (dvije na kontinentu i pet na moru) pokazao dobrim, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić poručio je da je za sustav važna i sinergija javnog i privatnog sektora jer će se tako najbolje znati stanje i broj turista u Hrvatskoj ukupno i u pojedinim destinacijama u realnom vremenu, kao i njihove strukturne karakteristike, kao npr. po dobi, spolu, od kuda su došli, iz koje su zemlje, regije i grada i drugo.

– S eVistorom o našim ćemo turistima znati puno više nego do sada i to će svakako pomoći u kreiranju politika i promocije za tržišta, kazao je Ivičić.

S tim se slaže i ministar turizma Darko Lorencin koji naglašava da se radi o iznimno kvalitetnoj platformi i podlozi koja omogućava i kvalitetnije upravljanje turizmom.

– Sustav eVisitor će biti središnje mjesto na kojem će pružatelji usluga na jednostavan način, bez dodatnih troškova, moći izvršiti sve svoje obveze prema nadležnim tijelima, a u planu je da se sustav dogradi dodatnim ‘business inteligence’ modulima koji će omogućiti još više podataka i kvalitetnije upravljanje destinacijama te turističkom ponudom, poručio je Lorencin.

Očekuje se također i da će taj sustav pridonijeti i smanjenju sive ekonomije u turizmu te boljoj naplati boravišne pristojbe koju turisti u Hrvatskoj plaćaju po noćenju, što čini i jedan od najvažnijih izvora prihoda HTZ-a, a time i za turističku promociju.

Od boravišne pristojbe prošle je godine ukupno bruto naplaćeno oko 360 milijuna kuna te još oko 25 milijuna kuna od nautičara (HINA).

Podijeli na FB