Obrtnici, prijavite neregistrirano obavljanje djelatnosti

Obrtnici, prijavite neregistrirano obavljanje djelatnosti

Dogovorena suradnja na suzbijanju neregistrirane djelatnosti s Ministarstvom financija, Carinskom upravom – Središnjim uredom – Sektor za nadzor
 
U petak 20. listopada 2017. godine održan je sastanak predstavnika Obrtničke komore Zagreb s predstavnicima Središnjeg ureda – Sektora za nadzor Carinske uprave Ministarstva financija.
Sastanku su nazočili potpredsjednik OKZ Antun Trojnar, predsjednica Ceha cvjećara OKZ-a Gordana Munjaković, član Ceha cvjećara Rafaela Petrinić, i v.d. tajnik OKZ-a Goran Čanković. Od strane Sektora za nadzor bili su nazočni pomoćnica ravnatelja Sektora za nadzor Vlasta Špoljarić,voditeljica Službe za inspekcijski nadzor i provjere Mladenka Perić i koordinator Sektora Antonio Mučnjak.
 
Na početku sastanka potpredsjednik OKZ-a Antun Trojnar je pozdravio nazočne, zahvalio na prijemu, te ukazao na osnovne probleme i razlog dolaska predstavnika OKZ-a. Izrazio je nadu da se radi o početku duge i uspješne suradnje na suzbijanju neregistriranog obavljanja djelatnosti. Potrebna nam je bolja komunikacija kao i zajednički prijedlozi što će sigurno dati rezultate, kazao je Trojnar.  Potrebno je odvojiti veleprodaju od maloprodaje u svim segmentima djelatnosti, kako osobe koje nemaju registriranu djelatnost ne bi nabavljale opremu i repromaterijal, a što bi trebalo biti omogućeno samo legalnim gospodarskim subjektima uz predočenje odgovarajuće dokumentacije. Također je apelirao na zaštitu legalnih gospodarskih subjekata, što bi nam svima trebalo biti u interesu.
 
Vlasta Špoljarić,pomoćnica ravnatelja, također je izrazila dobrodošlicu gostima te spremnost za zajedničkom suradnjom u borbi protiv sive ekonomije. Iznijeti su podaci kako je Carinska uprava  u periodu od 01.01. do 30.09.2017. godine na cjelokupnom području Republike Hrvatske provela 2.121 nadzor obavljanja neregistrirane djelatnosti, prilikom čega je utvrđeno 469 nepravilnosti što iznosi cca 22,11% od izvršenih nadzora. Također je na području grada Zagreba izvršeno 685 nadzora s područja obavljanja neregistrirane djelatnosti te je u 167 slučaja utvrđena nepravilnost. Uglavnom se radi o neregistriranom obavljanju automehaničarske djelatnosti, obavljanje frizerskih i ugostiteljskih usluga te usluga iznajmljivanja.
 
Rafaela Petrinić član Ceha cvjećara OKZ-a je ukazala na veliki problem na tržnici cvijeća u Zagrebačkom Holdingu, Robni terminali Žitnjak, gdje još uvijek ne postoji veletržnica cvijeća, pa građanstvo dolazi i kupuje velike količine rezanog cvijeća po istim cijenama po kojim ih kupuju i naši cvjećari. Također mnogi odjavljuju obrte i d.o.o.-e i prelaze na neregistrirani rad koji onda objavljuju na društvenim mrežama /Facebook, Twitrter, Instagram i dr./.  posebno je to izraženo u ove dane pred Dan svih svetih, te je zatražila pojačani nadzor nad prostorima uz groblja i lokacije na kojima će se nuditi cvijeće u  tom periodu.
Antonio Mučnjak koordinator poslova Sektora nadzora je kazao kako veliki problem predstavlja članak 2. Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti („Narodne novine“ broj 61/11).
Naime tim člankom su ograničene mogućnosti rada ovlaštenih carinskih službenika, imajući u vidu činjenicu da je propisano da se odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju na obavljanje neregistrirane djelatnosti sankcionirane posebnim zakonom. Također je naglašeno kako u postupku nadzora dokazati stvarno obavljanje djelatnosti na način da je potrebno prikupiti dokaze o obavljenoj i plaćenoj usluzi od strane naručitelja.
 
Mladenka Perić, voditeljica Službe za insekcijski nadzor i provjere kazala je kako nema poteškoća u otkrivanju neregistrirane djelatnosti na „Njuškalu“ i sličnim stranicama koje robu dostavljaju poštom, budući da inspekcije tada raspolažu dokazom o izvršenoj dostavi pošiljaka. Problem nastaje kada treba ući u prostore u kojima se obavlja neregistrirana djelatnost za što je potrebno ishoditi nalog nadležnog suda, dok u postojećim zakonskim odredbama ne postoji mogućnost naručivanja usluge od strane ovlaštenih carinskih službenika.
Gordana Munjaković predsjednica Ceha cvjećara je kazala kako je u trgovinama, posebno u periodu Svih svetih ali i inače prisutno svaštarenje, pa se cvijeće može naći u različitim specijaliziranim dućanima koji nemaju dodirnih točaka s cvjećarskom djelatnošću. Također je kazala kako bi inspekcije trebale ići u kontrolu svadbenih dvorana budući da je uočena velika aktivnost neregistriranih osoba na uređivanju istih, kao uostalom i crkava, matičnih ureda, ugostiteljskih objekata, groblja i dr.
 
Potpredsjednik Antun Trojnar je ukazao i na čestu pojavu neregistriranog obvljanja djelatnosti u građevinskim strukama, a što je pogotovo čest slučaj na uređenju krovišta kao i unutarnjim građevinskim radovima svih vrsta, te da je inspekcijama najlakše doći na registrirani obrt.
Na kraju sastanka potpredsjednik Trojnar je pozvao predstavnike Sektora za nadzor da sudjeluju u 3. gospodarskom forumu- obrtništvo zagrebačke županije koji će se u veljači održati u gradu Jastrebarsko, na kojem će pitanje neregistriranog obavljanja djelatnosti biti jedna od najvažnijih tema.
 
Sudionici sastanka složili su se sa slijedećim zaključcima:
– Sudionici sastanka složili su se u potrebi davanja uzajamne podrške i suradnji na suzbijanju neregistriranog obavljanja djelatnosti
– Sektor za nadzor će dostaviti OKZ-u informacije o uočenoj problematici prilikom primjene odredbi Zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, s ciljem pokretanja inicijative o izmjenama Zakona ili donošenja novog putem HOK-a, uz suradnju sa HGK i HUP-om.
– Odrediti će se osoba zadužena za kontakt u Sektoru za nadzor sa OKZ-om koja će primati prijave neregistriranog obavljanja djelatnosti i prosljeđivati ih nadležnim inspekcijama, te davati povratne informacije,
– Prije Dana Svih svetih Carinska uprava će razmotriti mogućnost najave pojačanih mjera aktivnosti kontrole prodaje cvijeća na svim aktualnim lokacijama
– Carinska uprava će razmotriti provedbu nadzornih aktivnosti u području obavljanje neregistrirane djelatnosti na prostoru Robnih terminala Žitnjak.

U dogovoru s Carinskom upravom – Sektor za nadzor  , Zagreb, Av. Dubrovnik 11,   od 20.10.17. dogovorili smo dostavu svih prijava radan na crno i neregistriranog obavljanja djelatnosti

Na mail adrese:  javnost@carina.hr  i   antonio.mucnjak@carina.hr

Dakle svi obrtnici koji žele prijaviti rad na crno i neregistrirano obavljanje djelatnosti to mogu učiniti na navedene mail adrese, ako žele ostati anonimni mogu prijaviti Udruženju obrtnika koje će prijavu proslijediti

Podijeli na FB