Objavljen natječaj Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je poziv za dostavu projektnih prijava za natječaj “Inovacije novoosnovanih MSP” vrijedan 22,8 milijuna kuna.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat ističe i kako se mijenja filozofija poticajnih mjera, jer će se potpore najvećim dijelom isplaćivati iz sredstava strukturnih fondova Europske unije.

“Vrlo brzo Vlada će donijeti odluku o prihvaćanju jedne nove filozofije poticanja mikro, malih i srednjih poduzetnika. Ponovo se uvode projekti koji će poticati žensko poduzetništvo, projekti za branitelje itd.”, kazao je Horvat napominjući kako će se potpore najvećim dijelom isplaćivati iz sredstava strukturnih fondova, a manjim dijelom iz državnog proračuna..

“Ukupni iznos poduzetničkog impulsa iznosit će 246,5 milijuna kuna, a samo 3,5 milijuna kuna odnosit će se na sredstva iz državnog proračuna. Sve ostalo su strukturni fondovi”, istaknuo je Horvat na konferenciji za novinare.

Kazao je i kako su u završnoj fazi komunikacije s kolegama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava i kako će dodatna tri milijuna eura biti na raspolaganju za subvencije zadrugama, klasterima i inkubatorima.

Danas objavljen poziv namijenjen je novoosnovanim trgovačkim društvima, obrtima, kao i ostalim subjektima koji se bave ekonomskom djelatnošću, koji u trenutku predaje projektne prijave nisu stariji od 36 mjeseci, pod uvjetom da nisu raspodjelila dobit te nisu osnovana spajanjem.

Iznosi pojedinačnih potpora kretat će se od 150 tisuća kuna do 1,5 milijun kuna.

Sufinancirat će se razvoj inovacija koje će rezultirati proizvodom ili uslugom koji su novost u ponudi poduzeća ili novost na tržištu.

Projektne prijave se podnose od 10. lipnja pa sve do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 31. prosinca ove godine, a maksimalni intenzitet potpore koja se može dodijeliti iznosi 90 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Cilj ovog poziva, kako je rečeno, je potaknuti razvoj novoosnovanih poduzeća, prijenos inovativnih ideja poduzetnika u tržišno uspješne poslovne poduhvate i stvaranje novih inovativno orijentiranih poduzeća s potencijalom rasta i izvoza.

U Ministarstvu očekuju kako će se potporama na temelju ovog poziva uz ostalo povećati ulaganja u istraživanje, inovacije i razvoj, potaknuti izvoz te otvaranje novih radnih mjesta. Dodatne informacije i natječajna dokumentacija na linku: https://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1193 (Hina)

Podijeli na FB
/ Novosti, Poticaji