Nacionalni sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor od sada dostupan putem servisa e-Građani

Nacionalni sustav za prijavu i odjavu turista eVisitor od sada dostupan putem servisa e-Građani

U Hrvatskoj je s početkom godine uveden sustav eVisitor kao jedinstveno i središnje mjesto prijave i odjave turista, a sustav je iznimno važan i za obračun te kontrolu naplate boravišne pristojbe. U suradnji Ministarstva turizma, Ministarstva uprave i Hrvatske turističke zajednice, omogućen je pristup sustavu eVisitor i putem sustava e-Građani. Navedenu mogućnost, koja predstavlja dodatnu pogodnost za sve građane (fizičke osobe) koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu, predstavili su ministar turizma Anton Kliman, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, pomoćnik ministrice uprave Bernard Gršić i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Ministrica Jurlina Alibegović istaknula je kako je zajednički cilj povećanje broja dostupnih elektroničkih usluga unutar sustava e-Građani, što će korisnicima javnih usluga znatno olakšati i ubrzati ispunjavanje njihovih obveza te im smanjiti troškove. „Posebno nas raduje što je ovaj put riječ o uključivanju e-usluge iz jedne od najvažnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske, kao što je turizam, a koja će pružateljima usluga smještaja pomoći pri izvršavanju njihovih obveza u vezi s prijavom i odjavom gostiju“, naglasila je ministrica Jurlina Alibegović.

Ministar Kliman naglasio je kako integracija dva sustava predstavlja samo jednu u nizu aktivnosti kojima Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica unaprjeđuju procese prijave i odjave turista u Hrvatskoj. „Sustav eVisitor je vrlo važan projekt za cjelokupni hrvatski turizam. Posebno veseli što važnost sustava prepoznaju i druge institucije koje iskazuju interes za uključenjem u sustav koji znatno smanjuje administrativni posao kada je u pitanju sam proces prijave i odjave turista pa se ušteđeno vrijeme može kvalitetno posvetiti odnosu s gostima i kvaliteti njihovog boravka u objektu i destinaciji“, poručio je ministar Kliman.

S ministrom se složio i direktor Ivičić dodavši kako je sustav eVisitor povezan i s drugim institucijama, poput Carinske uprave i Turističke inspekcije, a čime su procesi nadzora i kontrole znatno unaprjeđeni.

„Omogućavanjem pristupa sustavu eVisitor kroz sustav e-Građani znatno smo povećali dostupnost našeg sustava za prijavu i odjavu turista pa stoga očekujemo da će javnost dodatno prepoznati prednosti korištenja oba sustava jer oni doista omogućuju brže, modernije i jednostavnije izvršavanje propisanih obveza. Ovim putem pozivamo sve obveznike, a među kojima su i vlasnici kuća i stanova za odmor, da pristupe sustavu eVisitor i provjere jesu li njihovi objekti evidentirani u sustavu, te da uredno vrše prijave i odjave sukladno važećim propisima“, izjavio je direktor Ivičić.

Podijeli na FB