HOK se uključio u Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019.

HOK se uključio u Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019.

Tijekom dva dana najbolji učenici strukovnih škola pokazat će da hrvatska ima svijetlu budućnost

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Zagrebački će velesajam u šest paviljona ugostiti Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019.

Najbolji učenici će u 43 strukovne discipline pokazati svoje vještine. Koliko su budući radnici – koji će nositi razvoj naše zemlje – važni, govori i činjenica da su se uključili i svoju podršku dali brojni gospodarstvenici. Ovo inovativno događanje ujedno će biti i najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe, a u prilog tome govore brojke – 43 discipline, više od 2 000 sudionika (580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava). Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama. Posjetitelji će moći besplatno posjetiti natjecanje te imati priliku i sami isprobati svoje vještine, sudjelovati u brojnim predavanjima, a očekuje ih se više od 10 000.

 

Krajem ožujka, točnije 27. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkome velesajmu održat će se Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe. Oko 580 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u 43 discipline u kojima će prezentirati stručne kompetencija te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje ili će izlagati svoje radove na smotrama.

Početak natjecanja obilježit će se svečanim otvorenjem 26. ožujka u 18:00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajama.

Natjecateljske discipline obuhvatit će atraktivan spektar – od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina – robotike i mehatronike.

Posebno važnu ulogu imaju inovativne i razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja, koje su u suradnji s Agencijom glavni nositelj ovoga velikog događanja kojem je podršku pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Škole i učenici – sudionici natjecanja – dolaze iz svih županija, a, osim njih, Agencija je (zajedno s partnerima) osigurala više od 60 autobusa za besplatni prijevoz osnovnoškolaca iz gotovo svih županija kako bi i oni mogli posjetiti natjecanje.

U brojne discipline Agencija je kao partnere uključila više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti ostvaruje se i poveznica poslodavaca sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava, a sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne dugoročni cilj – osiguravanje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali. Također, Agencija je uključila i druge institucije (HZZ, HOK itd.) i visoka učilišta.

Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Dobit će i niz prilika za dodatno informiranje jer će na raspolaganju imati:

 • Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoću u odabiru obrazovnoga programa i/ili zanimanja
 • Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom
 • Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a:
  o Korak prema prvome poslu
  o Kako donijeti odluku o budućem zanimanju?
  o Poduzetništvo – je li to za mene?
  o Upravljanje razvojem vlastite karijere
  o A što sad? Kamo nakon srednje škole?

Samo natjecanje bit će popraćeno i brojnim aktivnostima poput „Isprobaj svoju vještinu“, gdje će učenici moći isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, moći će sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikoga broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.

Uz financijsku podršku ESF-ova projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“, čiji je i korisnik,natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja ima dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.

Popis disciplina i sve informacije o događanju možete pronaći na ovoj poveznici: http://worldskillscroatia.hr/hr/discipline/

Videonajavu događanja možete pregledati ovdje: http://worldskillscroatia.hr/hr/kalendar/worldskills-croatia-2019-drzavno-natjecanje-u-strukovnim-vjestinama/

Osobe za informacije i dodatne upite: Nives Novak, e-adresa  nives.novak@asoo.hr,  ili Mario Vučić; e-adresa  mario.vucic@asoo.hr  M 099 4395 483.

Podijeli na FB