Duhanski proizvodi – povećanje trošarina

Duhanski proizvodi – povećanje trošarina

Ceh trgovine – kratki rokovi za inventure i promjenu cijena te zaliha duhanskih proizvoda
Duhanske tvrtke prijavile su, zbog povećanja trošarina, povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta, s datumom važenja od 21. travnja, objavila je jučer Carinska uprava.
Posljedica je to Vladine uredbe od 18. travnja kojom je specifična trošarina povećana s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te proporcionalna trošarina s 37 na 38 posto od maloprodajne cijene, a iznos minimalne trošarine na cigarete povećan je s 598,50 kuna na 648 kuna za tisuću komada cigareta.
Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) upozorava kako trošak za zatečenu zalihu snose trgovci, i to potpuno neopravdano. On može biti i veći od simbolične zarade na ovoj vrsti proizvoda . Ujedno, taj će problem i eskalirati, jer do 2017. godine dužni smo uskladiti visinu trošarina s EU standardima, što znači višestruko povećanje maloprodajne cijene, samo zbog razlike trošarina, koje bi, nevjerojatno, trebali plaćati trgovci.

„Za robu isporučenu nakon povećanja trošarina, razlika tereti proizvođača/uvoznika. Stoga oni toliko žure s reakcijom, pa je rok za prijavu novih maloprodajnih cijena Carini pomaknut s (nekadašnjih ) 8 dana na 24 sata. Konkretno, jučer poslijepodne na stranicama Carine objavljen je novi cjenik više dobavljača, s primjenom od sutra (21. travnja). To znači obvezu popisa večeras, obvezu promjena cijena također, da ne govorim o e-prijavi svega toga i trošku s tim povezanim … To znači i da mali trgovac ne smije biti bolestan, a mora imati mail i danonoćno ga kontrolirati, mora skupljati novac za proračun uz jedini benefit – da možda, u najboljem slučaju, neće biti drakonski kažnjen.“, istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić.

Podsjetimo, od 1. srpnja 2013. trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina – cigareta, te ostalim osobama koje radi prodaje drže cigarete, propisuje se obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i na cigarete koje su već puštene u potrošnju, a nalaze se na zalihama u prometu na području RH.
Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje drže cigarete radi prodaje krajnjim potrošačima, u obvezi su obračunati i platiti razliku trošarine pri svakom povećanju visine trošarine na cigarete i/ili kada se poveća maloprodajna cijena cigareta, i to na sve cigarete koje su puštene u potrošnju, a nalazit će se u trenutku povećanja visine trošarine i/ili povećanja maloprodajne cijene na zalihama u prometu na području RH.
Trošarinski obveznici duhanskih prerađevina i ostale osobe koje radi prodaje drže cigarete, u obvezi su popisati zalihe cigareta:
– Na dan objave povećanja visine trošarine na cigarete i/ili
– dan prije početka važenja prijavljene veće maloprodajne cijene cigareta

Podijeli na FB