24,1 milijun kuna bespovratno za projekte turističke konkurentnosti

24,1 milijun kuna bespovratno za projekte turističke konkurentnosti

Ministarstvo turizma do 30. ožujka ove godine provodi javni poziv za dodjelu bespovratnih 24,12 milijuna kuna projektima kojima se razvija malo i srednje poduzetništvo u turizmu, unapređuje ponuda malih obiteljskih hotela i obiteljskog smještaja te općenito podiže konkurentnost hrvatskog turizma.

Javni poziv za dodjelu tih sredstava Ministarstvo turizam (MINT) u ponedjeljak je objavilo na svojim web stranicama https://www.mint.hr/default.aspx?id=21453 temeljem programa konkurentnosti turističkog gospodarstva u sklopu kojeg postoje tri mjere – A za povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija, poboljšanje socijalne uključenosti, B za razvoj posebnih oblika turizma i C za internacionalizaciju i međunarodnu prepoznatljivost.

Za dodjelu bespovratnih sredstva mogu se prijaviti subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) te fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

Riječ je o programu kojim Ministarstvo kroz ciljanu potporu ulaganjima u diverzifikaciju ponude, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, inovativne i nove destinacijske turističke proizvode, korištenje novih IT i komunikacijskih tehnologija i slično želi pridonijeti očuvanju radnih mjesta i novom zapošljavanju te rastu i razvoju turističkog gospodarstva. Program je usklađen i s akcijskim planovima Strategije razvoja turizma do 2020., a njime se želi utjecati i na razvoj ponude složenih/inovativnih/kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone u destinacijama, povećanje prosječne potrošnje po danu boravka, kao i razine zaposlenosti i samozapošljavanja te umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini i unaprijediti međunarodna prepoznatljivost.

U sklopu mjere A s iznosima potpora od 50 tisuća do 500 tisuća kuna poticat će se projekti iz skupine hoteli (obnova, uređenje, dodatni sadržaji-bazeni, wellness i dr., povećanje kvalitete i diferencijacija-uvođenje posebnih standarda poput lječilišnog, obiteljskog, za osobe s invaliditetom i druge), kao i iz skupine kampovi i druge vrste smještaja (kampirališta, odmorišta, hosteli i drugi) za što će odabrani projekti moći dobiti od 50 tisuća do 300 tisuća bespovratnih kuna.

Nešto manje potpore, od 30 tisuća do 200 tisuća kuna, predviđene su za OPG-ove koje pružaju turističke i ugostiteljske usluge, dok objekti u domaćinstvu odnosno privatni iznajmljivači mogu računati na najviše 40 tisuća kuna potpore i to isključivo za nove vanjske i unutarnje bazene.

U sklopu mjere B potpore od najnižih 30 tisuća do najviših 300 tisuća kuna moći će dobiti privatne tvrtke, obrti i zadruge za razvoj posebnih oblika turizma (ruralni, planinski i druge vrste), kao i za male ploveće hotele, obnovu i uređenje izletničkih tradicijskih brodova te za kreiranje aranžmana za tržišta posebnih interesa (promatranje ptica, turizam hrane i vina, arheologija i drugi) u pred i posezoni te na kontinentu zemlje.

Mjerom C potpore od sto do najviše 200 tisuća kuna Ministarstvo će dodjeljivati za članarine tvrtkama u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih objekata te za sufinanciranje međunarodnih skupova.

U 2014. za program konkurentnosti turističkog gospodarstva Ministarstvo je izdvojilo nešto više novca nego je predviđeno ove godine, odnosno bilo je 26,65 milijuna kuna. (HINA)

Podijeli na FB