24,1 milijun kuna bespovratno za projekte turističke konkurentnosti

Ministarstvo turizma do 30. ožujka ove godine provodi javni poziv za dodjelu bespovratnih 24,12 milijuna kuna projektima kojima se razvija malo i srednje poduzetništvo u turizmu, unapređuje ponuda malih obiteljskih hotela i obiteljskog smještaja te općenito podiže konkurentnost hrvatskog turizma.

Javni poziv za dodjelu tih sredstava Ministarstvo turizam (MINT) u ponedjeljak je objavilo na svojim web stranicama https://www.mint.hr/default.aspx?id=21453 temeljem programa konkurentnosti turističkog gospodarstva u sklopu kojeg postoje tri mjere – A za povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija, poboljšanje socijalne uključenosti, B za razvoj posebnih oblika turizma i C za internacionalizaciju i međunarodnu prepoznatljivost.

Za dodjelu bespovratnih sredstva mogu se prijaviti subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), seljačka domaćinstva (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) te fizičke osobe – privatni iznajmljivači.

Riječ je o programu kojim Ministarstvo kroz ciljanu potporu ulaganjima u diverzifikaciju ponude, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, inovativne i nove destinacijske turističke proizvode, korištenje novih IT i komunikacijskih tehnologija i slično želi pridonijeti očuvanju radnih mjesta i novom zapošljavanju te rastu i razvoju turističkog gospodarstva. Program je usklađen i s akcijskim planovima Strategije razvoja turizma do 2020., a njime se želi utjecati i na razvoj ponude složenih/inovativnih/kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone u destinacijama, povećanje prosječne potrošnje po danu boravka, kao i razine zaposlenosti i samozapošljavanja te umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini i unaprijediti međunarodna prepoznatljivost.

U sklopu mjere A s iznosima potpora od 50 tisuća do 500 tisuća kuna poticat će se projekti iz skupine hoteli (obnova, uređenje, dodatni sadržaji-bazeni, wellness i dr., povećanje kvalitete i diferencijacija-uvođenje posebnih standarda poput lječilišnog, obiteljskog, za osobe s invaliditetom i druge), kao i iz skupine kampovi i druge vrste smještaja (kampirališta, odmorišta, hosteli i drugi) za što će odabrani projekti moći dobiti od 50 tisuća do 300 tisuća bespovratnih kuna.

Nešto manje potpore, od 30 tisuća do 200 tisuća kuna, predviđene su za OPG-ove koje pružaju turističke i ugostiteljske usluge, dok objekti u domaćinstvu odnosno privatni iznajmljivači mogu računati na najviše 40 tisuća kuna potpore i to isključivo za nove vanjske i unutarnje bazene.

U sklopu mjere B potpore od najnižih 30 tisuća do najviših 300 tisuća kuna moći će dobiti privatne tvrtke, obrti i zadruge za razvoj posebnih oblika turizma (ruralni, planinski i druge vrste), kao i za male ploveće hotele, obnovu i uređenje izletničkih tradicijskih brodova te za kreiranje aranžmana za tržišta posebnih interesa (promatranje ptica, turizam hrane i vina, arheologija i drugi) u pred i posezoni te na kontinentu zemlje.

Mjerom C potpore od sto do najviše 200 tisuća kuna Ministarstvo će dodjeljivati za članarine tvrtkama u prestižnim međunarodnim asocijacijama smještajnih objekata te za sufinanciranje međunarodnih skupova.

U 2014. za program konkurentnosti turističkog gospodarstva Ministarstvo je izdvojilo nešto više novca nego je predviđeno ove godine, odnosno bilo je 26,65 milijuna kuna. (HINA)

Podijeli na FB
/ Novosti, Ugostiteljstvo i turizam